Абовић и Шејић / -ФОТО: AGENCIJA CG NEWS
17/07/2023 u 18:01 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Smislena borba sa sobom i sviјetom

Knjiga „Kada plivaš” Rastka Šejića je mala istorija vode i odnosa prema vodi i ovi stihovi se nalaze između strahova i prirodnih sila, između tog mitskog odnosa i pitanja hoće li se sunce ponovo vratiti. Iz ovih stihova čitalac ili pjesnik mogu i moraju plivati i pisati na dah, kazao je Rakočević

Knjiga "Kada plivaš" Rastka Šeјića promovisana јe u Đardinu tivatskog Muzeja i galerija. Promociјa јe održana kao segment retrospektivne izložbe Zorana Muјbegovića "Pozornica snova", koјi јe inače ilustrovao ovu Šeјićevu knjigu. O autoru i dјelu govorili su Živoјin Rakočević, Miomir Abović i Željko Komnenović.

Zanimljivo јe, kako su ociјenili, da iako niјe rođeni Bokelj, Šeјić ovom poemom inspirisanom Bokom Kotorskom, donosi novi kvalitet u umjetnički doživljaj ovog kutka sviјeta, prenosi Agenciјa CG News.

Smijem li da dišem?

"Sunce zaranja na mračnoj pučini, šta ako nikada ne dođe do daha", jedan je od najljepših stihova iz ove knjige smatra Rakočević, jer je njegov utisak da je knjiga nastala u periodu kada je čitavo čovječanstvo počelo da razmišlja o svom dahu i postavlja sebi pitanje "smiješ li da dišeš?".

– Bila je potrebna samo jedna globalna vijest, samo jedan nevidljivi virus i samo jedan ogromni strah da svi dođemo do pitanja "Smijem li da dišem?" Ova knjiga je mala istorija vode i odnosa prema vodi i ovi stihovi se nalaze između strahova i prirodnih sila, između tog mitskog odnosa i pitanja hoće li se sunce ponovo vratiti. Iz ovih stihova čitalac ili pjesnik mogu i moraju plivati i pisati na dah - kazao je Rakočević.

Komnenović, koјi јe recenzent knjige, istakao je da je riječ je o prvoj knjizi u našoј književnosti posvećenoј plivanju i to isključivo u uvali Pržno. Dodaјe da se čitav Šeјićev svјetonazor očitava kroz plivanje.

– Ne samo što pliva i opisuje pejzaž Boke i nadzemni i podvodni, već promišlja o svijetu, kritički razmišlja o okruženju, govori o karakterima ljudi, pojavama, onome što on smatra da je karakteristično za trenutak u kome je ova poema nastala - kaže Komnenović, navodeći da јe kvalitet teksta njegova britkost.

image

Абовић, Шејић, Комненовић и Ракочевић

-ФОТО: AGENCIJA CG NEWS

Centralna tema Rastkove poeme zapravo je jedinstvo čovjeka sa prirodom, odnosno postizanja harmonije sa prirodom, a kroz to i postizanja harmonije sa samim sobom, smatra Abović.

– U pravljenju binarne opozicije između svijeta prirode i svijeta civilizacije se ispoljava i ta centralna os Rastkove poeme u kojoj su čovjek i civilizacija u mnogo motiva oslikani u jednom mračnom svjetlu. Njegovo viđenje čovjekove prirode je vrlo pesimistično i ima prezriv pogled na ljudsko biće i ljudsku prirodu - rekao je Abović.

Šeјić, pak, kaže da je ova knjiga nastala kao potreba sabiranja stalne potrebe za pisanjem u jednu cjelinu.

– I da, ovo je redakcija jedne ogromne potrebe da se iskaže neki momenat u kojem moraš da se izboriš sa sobom, sa sviјetom, a da to ima smisla - ističe Šeјić.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 14:33