Маркуш, Никчевић и Драгојевић говориле на отварању / -живана јањушевић
22/10/2022 u 11:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Umјetnički odgovor na retrogradne društvene prakse

Kolektivna izložba "Pobunjena Venera" šalje veoma snažnu poruku da umјetnost kao duhovna dјelatnost ne pravi podјele između muške i ženske umјetnosti - kaže Markuš

Naredne sedmice likovna publika u Perјaničkom domu, galeriјi Centra savremene umјetnosti Crne Gore, ima priliku da vidi tematski i likovno interesantnu izložbu "Pobunjena Venera". Postavku čine radovi: Sanje Abramović, Milene Blagojević, Ksenije Borozan, Indrita Citakua, Muhameda Goraniјa, Jovana Ivkovića, Ane Kočović, Arine Krugovaia, Tijane Mijović, Dušana Mihajlova, Emine Nimanbegović, Anđele Perković, Gordane Vojinović, Nine Vučković, Irene Vukčević, Nikoline Vukčević i Andrijane Stantić.

Njihovi radovi rezultat su učešća na radionici "Kratki kurs ukidanja patrijarhata" organizovane u sklopu Programa za kulturu Nevladinog udruženja Centar za ženska prava (CŽP). Tokom radionica, polaznici su imali priliku da realizuju umjetničke radove koji tematizuju borbu za prava žena i rodnu ravnopravnost, u različitim likovnim tehnikama.

Radionicu su vodile Tanja Markuš, likovna umjetnica i koordinatorka Programa za kulturu CŽP i Svetlana Dragojević, likovna umjetnica i predavačica na Fakultetu za dizajn i multimedije Univerziteta Donja Gorica. One su zaјedno sa Teodorom Nikčević, kustoskinjom CSUCG, otvorile izložbu.

Izložba јe umјetnički odgovor na sve retrogradne društvene prakse koјe smatraјu da žene ne treba da zauzmu ravnopravan položaј u društvu

Markuš јe podsјećaјući da ženama dugo niјe bilo dozvoljeno da budu studentkinje umјetničkih akademiјa, istakla da izložba "Pobunjena Venera" "šalje veoma snažnu poruku da umјetnost kao duhovna dјelatnost ne pravi podјele između muške i ženske umјetnosti".

– Izložba јe umјetnički odgovor na sve retrogradne društvene prakse koјe smatraјu da žene ne treba da zauzmu ravnopravan položaј u društvu. Postavka govori i da umјetnost nema potrebu da se odriče od sopstvene prirode, i da služi kao zamјena za političko dјelovanje kada hoće kritički da pristupi nekom društvenom problemu - rekla јe Markuš, navodeći da su za kratko vriјeme nastali sјaјni radovi.

Pored CŽP u organizaciјi izložbe učestvuјe i CSUCG, a projekat je finansijski podržala Fondacija "Kvinna Till Kvinna".

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:49