Tamara Vujović / - MINISTARSTVO
17/12/2023 u 11:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Raspodijeljeno više od 420 hiljada eura za finansiranje 23 projekta nevladinih organizacija iz oblasti kulture

Nezavisna komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, nakon ocjenjivanja kompletnosti dokumentacije, donijela je Odluku o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama za projekte u oblastima kulture i umjetnosti, u iznosu 421.095,68 eura

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović kazala je da je opredijeljeni iznos za finansiranje nevladinim organizacija za projekte iz oblasti kulture i umjetnosti u 2023.godini raspodijeljen.

- Nezavisna komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, nakon ocjenjivanja kompletnosti dokumentacije, donijela je Odluku o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama za projekte u oblastima kulture i umjetnosti, u iznosu 421.095,68 € za realizaciju 23 projekta nevladinih organizacija u oblastima kulture i umjetnosti za 2023.godinu.To su rezultati Javnog konkursa ‘‘Kultura spaja: od amatera do profesionalaca" koji je bio raspisan u julu. Na Javni konkurs podnijete su ukupno 122 prijave od strane 114 nevladinih organizacija- navodi se u saopštenju.

Vujović je istakla da se nada da je komisija donije dobre odluke, s obzirom na različitost predloženih aplikacija i da "će podržani projekti doprinijeti pozitivnim promjenama u sektoru, posebno promociji folklora i drugih oblika nematerijalne kulturne bastine".

- Sektorskom analizom koju je sprovelo Ministarstvo kulture i medija tokom 2023, utvrdjeno je da je u NVO sektoru najteža situacija upravo u oblasti kulturno umjetničkih društava (KUD) posebno stanja njihove opreme i uslova  rada. Zato su uslovima konkursa bila propisana veća sredstva tj.broj vidova podrške za projekte koji promovišu kultirno umjerničko amatersko stvaralaštvo- ističe u saopštenju.

Iz ministarstva podsjećaju da je Vlada Crne Gore odobrila preusmjerenje sredstava s potrošačke jedinice Ministarstvo finanasija na potrošačke jedinice obuhvaćene Odlukom o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visine sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2023. godini.

- Na osnovu navedenog zaključka, na potrošačku jedinicu Ministarstvo kulture i medija preusmjerena su sredstva u iznosu 421.171,77 €. Odluka o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama je dostupna na sajtu Ministarstva kulture i medija. Nakon Odluke, uslijediće potpisivanje Ugovora sa aplikantima. Nakon uplate sredstava, posebna pažnja vodiće se o analizi namjenskog trošenja sredstava, tokom godine i preciznom izvještavanju- zaključuju u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 12:46