
Đumbir podstiče metabolizam i dobar je borac protiv prehlade, bilo kao čaj ili kao začin u hrani, a korijen đumbira je jedan od najpopularnijih kućnih ljekova.
Međutim, dobro je znati da đumbir nije pogodan za svakoga i kod određenih ljudi može da izazove probleme.
Kada se prehlade, mnogi ljudi prvo posežu za đumbirom. Ovaj ljuti korijen je jedan od najpopularnijih kućnih ljekova za borbu protiv prehlade i upale grla. Sadrži eterična ulja koja podstiču cirkulaciju krvi i zagrijevaju tijelo. Đumbir takođe može da ubrza metabolizam.
Međutim, trebalo bi biti na oprezu, jer previše đumbira može da ima opasne nuspojave. Stručnjaci kaže da bi određene grupe ljudi trebalo da izbjegavaju đumbir.
Ljutina njegovih eteričnih ulja može da prouzrokuje nelagodu, a ako imate osjetljiv želudac i patite od gorušice, izbjegavajte đumbir.
Eterična ulja mogu da nadraže želudac pa on proizvodi više kiseline, te stručnjaci savjetuju da ljudi koji imaju problema sa želucem trebaju da biraju blaže supstance.
Uopšteno, osobe sa osjetljivom sluznicom trebalo bi da izbjegavaju đumbir. Ljuti sastojci takođe mogu da prouzrokuju iritaciju i bol u usnoj duplji i grlu.
Ako i ne spadate u ovu grupu ljudi, svejedno ne bi trebalo previše da konzumirate đumbir.
Ako ste prehlađeni, možete da stavite komadić u usta i sisate ga ili možete pažljivo da ga zagrizete. Ali nakon jednog minuta trebalo bi da ga ispljunete i to će biti dovoljno.