/ PHOTO BY CHRISTINE SANDU ON UNSPLASH
02/03/2023 u 04:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Aspirin može umanjiti rizik od ovog oboljenja

Rezultati ove studije sugerišu da česta upotreba aspirina može smanjiti rizik od raka jajnika

Česta upotreba običnog lijeka protiv bolova mogla bi smanjiti rizik od razvoja raka jajnika. Nova studija pokazala je da svakodnevno uzimanje aspirina može smanjiti vjerovatnoću od razvoja bolesti.

- Rezultati ove studije sugerišu da česta upotreba aspirina može smanjiti rizik od raka jajnika, bez obzira na genetsku osjetljivost pojedinca na rak jajnika - napisali su istraživači.

Objedinili su podatke iz osam studija koje je sprovelo Udruženje za rak jajnika između 1995. i 2009. u SAD, Velikoj Britaniji i Australiji, prenosi Avaz.

Njihova analiza obuhvatila je 4.476 pacijenata s nemucinoznim rakom jajnika (rijetka vrsta bolesti) i 6.659 kontrolnih učesnika koji nisu imali rak, svi u dobi između 49 i 66 godina.

Od onih s rakom, 13 posto često je koristilo aspirin, u poređenju s 15 posto kontrolnih učesnika. Istraživači su čestu upotrebu aspirina definirali kao uzimanje lijeka svakodnevno, ili gotovo svakodnevno, šest mjeseci ili duže. Procijenili su osjetljivost pacijenata na rak koristeći poligenski rezultat - to mjeri koliko je vjerovatno da ćete razviti bolest na temelju vaših gena.

- Česta upotreba aspirina bila je povezana s 13 posto smanjenim rizikom od nemucinoznog raka jajnika. Smanjenje rizika bilo je najveće za serozne i endometrioidne tumore visokog stepena - rekli su istraživači.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:57