Čaj za miran san / -SHUTTERSTOCK
25/07/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čaj od lavande za nesanicu

U ljekovite svrhe se upotrebljavaju cvjetovi koji u sebi sadrže tanin i eterična ulja

Lavanda se smatra se mediteranskom kraljicom i zaštitnim znakom Francuske. Lavanda je prirodan lijek koji ima umirujuće djelovanje na nervni sistem pa se preporučuje kao čaj za nesanicu. Biljka lavanda raste prirodno na Mediteranu u obliku grma i lako se uzgaja.

Maksimalna visina žbuna je 1,2 m, a širina 1m. Ima brojne stabljike koje su prekrivene dlakama. Cvjetovi su ljubičaste boje i veoma lijepo izgledaju pa se lavanda gaji i kao ukrasna biljka. Takođe se uzgaja za komercijalnu upotrebu. Dobro podnosi visoke i niske temperature pa nerijetko samoniklo raste u prirodi. Ima prijatan miris koji dugo traje. Cvjeta od jula do septembra i tada je najbolje brati, tj. prije nego što se cvjetovi otvore.

U ljekovite svrhe se upotrebljavaju cvjetovi koji u sebi sadrže tanin i eterična ulja. Koristi se kako u medicini, tako i u kozmetičkoj industriji.

Etarska ulja lavande pomažu u slučaju gubitka kose, kod postoperativnog bola, anksioznosti, i kod depresije. Stavljaju se u kupke koje za organizam djeluju blagotvorno u slučajevima poremećenog sna, a najpoznatiji je čaj od lavande kao efekisan lijek za nesanicu.

 

Čaj za nesanicu

Sastojci:

– 1 kašičica suvog cvijeta lavande;

– 1 kašičica suvog cvijeta kamilice;

– 3 dl vode.

Priprema i korišećenje: 

Mješavinu potpariti ključalom vodom i ostaviti 5 min da odstoji. Procijediti i popiti u večernjim satima. Pijte dvije šolje čaja dnevno, jednu popiti pred spavanje. Po potrebi zasladite domaćim medom.

Savet: Čaj od lavande se koristi i za ispiranje i dezinfekciju rana na koži.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 20:04