Dijetetičarka Nikol Endrjus otkrila je tri zdravstvene dobrobiti karfiola koje se ostvaruju ako se redovito konzumira u ishrani.
Karfiol je bogat vlaknima
Karfiol može da pomogne u povećavanju unosa vlakana, prenosi Eating Well i dodaje da jedna šoljica karfiola sadrži oko dva grama vlakana.
Najpoznatija zdravstvena dobrobit povezana sa vlaknima je njihov uticaj na stvaranje crevnog mikrobioma, što je važno za probavu, apsorpciju hranjivih materija i imunološku funkciju, objašnjava dijetetičarka Endrjus.
Može da pomogne u smanjenju upale
Ako imate zapaljensku bolest crijeva ili sindrom iritabilnih crijeva, redovna konzumacija karfiola može da utiče na smanjenje upale zahvaljujući antioksidativnim i protivupalnim jedinjenima, tvrdi dijetetičarka. Protivupalna svojstva karfiola mogu pomoći u smanjenju sistemske upale u cijelom tijelu, a ublažavanje upala može pomoći u smanjenju rizika od razvoja hroničnih zdravstvenih problema.
Pozitivno utiče na probavu
Zbog sadržaja prebiotičkih vlakana, karfiol pomaže u snabdijevanju korisnim bakterijama u vašim crijevima.
"Imati zdrav crijevni mikrobiom ključno je za cjelokupno blagostanje, a da ne spominjemo smanjenje rizika od raka debelog crijeva", objašnjava Endrjus.
Dovoljan unos vlakana podstiče zdravu probavu i pomaže vam da osigurate redovnu stolicu, prenosi Eating Well.
Utiče na zdravlje srca
Zahvaljujući visokom udjelu vlakana i jedinjenja poput sulforafana i glukozinolata, redovna konzumacija karfiola može sniziti nivo holesterola, smanjiti upalu i uticati na cjelokupno zdravlje srca, tvrdi dijetetičarka.