Evo koje namirnice mogu pogoršati stanje tokom sezonskih alergija / -SHUTTERSTOCK
25/03/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evo koje namirnice mogu pogoršati stanje tokom sezonskih alergija

Previše začina u hrani može pogoršati simptome alergije kao što su curenje iz nosa i suzne oči

Sezonske alergije pogađaju milione ljudi, a dva najčešća tipa su alergijski rinitis i alergijski konjunktivitis. Pošto je većina uzrokovana polenom, sezonske alergije se mogu pogoršati tokom određenih perioda godine u zavisnosti od toga da li je alergen na polen drvo (mart/april), trava (jun/jul) ili korov (avgust/septembar).

Simptomi alergije su kijanje, kašalj, curenje iz nosa ili svrab očiju i grla što značajno otežava svakodnevni život. Pored uzimanja lijekova protiv alergija, postoje namirnice koje treba izbjegavati kako bi osobe koje muči alergija prošle lakše kroz taj period godine, prenosi "Politikin magazin".

Namirnice koje sadrži profline, koji su proteini slični proteinima polena breze i mogu izazvati simptome kao što su otok ili svrab u ustima, jeziku ili usnama su breskve, šljive, kajsije, jabuke, kivi, kruške, trešnje, mrkva, celer, bademi, lješnjici, kikiriki, soja, kim, peršun. Ukoliko ste alergični na polen ambrozije, namirnice koje bi mogle da izazovu simptome koji uključuju svrab ili peckanje u ustima i grlu i kašalj su suncokret, banane, krastavci, dinje, tikvice i kivi. Oni koji su alergični na polen trave trebalo bi da izbjegavaju hranu koja sadrži likopen jer može da izazove alergijske reakcije.

To znači da bi morali da se uzdrže od paradajza, kikirikija, blitve i celera. Takođe, previše začina u hrani može pogoršati simptome alergije kao što su curenje iz nosa i suzne oči, navedeno je na sajtu "medicin.net". Pržena hrana i hrana napravljena od rafinisanog brašna, šećera ili tone soli mogu, takođe, da pogoršaju simptome alergije. Ljudi koji imaju alergiju na polen trave ne bi trebalo da piju pivo jer može da pogorša simptome alergije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:37