/ Фото: Илустрација
11/04/2022 u 19:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Истина или мит: Да ли шаргарепа заиста побољшава вид?

Витамин А који посједује шаргарепа помаже оку да претвори свјетлост у сигнал који се шаље мозгу, омогућавајући вам да боље видите при слабом свијетлу

Kада се прича о томе која је храна најбоља за вид, многима прво на памет падне шаргарепа.

Стручњак који се бави различитим проблемима са видом Џоел Х. Мекгејен објаснио је да ли шаргарепа побољшава вид.

Шаргарепа је богата бета-каротеном, који тијело користи за производњу витамина А. Добра је за снижавање нивоа холестерола и за побољшање вида.

Витамин А помаже оку да претвори свјетлост у сигнал који се шаље мозгу, омогућавајући вам да боље видите при слабом свијетлу.

Ако је особа слабовида или има било какве проблеме с очима, одмах треба посјетити стручњака ради правилне дијагнозе и лијечења.

Према студијама, још увек је нејасно колико шаргарепе треба појести да би се побољшао вид. Већина истраживања усмјерена је на бета-каротен или додатке витамина А, али не посебно на шаргарепу.

Kонтролна студија из 2005. упоређивала је различите намирнице богате витамином А које могу помоћи код ноћног сљепила код трудница. Резултати су показали да при томе може помоћи редовно једење шаргарепе, и то око 127 грама шест дана у недјељи.

С друге стране, неке студије сугеришу да се бета-каротен не претвара у витамин А и да би људи требало да узимају само суплементе. Уз то, ако једете превише шаргарепе, то неће поправити вид, наводи се у студијама. Kада имате довољно бета-каротена у свом тијелу, он се неће претворити у витамин А. Тијело природно реагује на прекомјерну производњу витамина А како би спречило накупљање материја до токсичног нивоа.

Будући да нема јасних показатеља да шаргарепа побољшава вид, Мекгејен савјетује да их једете колико желите, али умјерено, као и све друго. За добар вид у исхрану укључите и зелено, лиснато поврће с високим садржајем лутеина и зеаксантина попут спанаћа и кеља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:35