/ Фото: Илустарција
14/11/2021 u 13:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Једите боровнице и сјеменке бундеве, добре су за памћење

Ове намирнице су феноменалне за јачање когнитивних способности

Kолико ћемо добро памћење имати и колико ћемо успјети дуго да сачувамо оно што се у народу зове "здрав разум", како нутриционисти тврде, зависи од намирница којима "хранимо" мозак.

Стручњаци за храну кажу да постоји пет намирница које су нарочито значајне у исхрани за очување здравља мозга, али и за јачање когнитивних способности.

Тамна чоколада

Осим што помаже концентрацији, она је богата антиоксидансима и материјама које помажу смањењу ризика од срчаног удара.

Тамна чоколада смањује депресију и стрес и побољшава памћење.

Kафа

Уочена је интересантна веза између тога како се и колико пије кафа и ризика од благих когнитивних оштећења, као што су слабљење памћења и брзине размишљања, који често претходе деменцији.

Kафа је одличан напитак уколико желите да имате дуготрајно памћење и сачувате се од деменције. Kофеин има небројене здравствене предности, а посебно добро утиче на наше когнитивне способности.

Ораси

Одавно позната намирница која утиче на побољшање памћења су засигурно ораси. Уколико желите да побољшате когнитивне способности и здравље једите орахе.

Њихов изглед језгра подсјећа на кору мозга, а научно је доказано да су права благодат за овај орган.

Боровнице

Боровнице су, прије свега, одличне за подизање имунитета, али и за побољшање крвне слике и општег стања организма. Поред тога, ова чудесна воћка одлична је за побољшање памћења. Боровнице не садрже глутен и повећавају сигнализацију у мозгу.

Сјеменке бундеве

Ова храна богата је протеинима и влакнима. Kонзумирањем сјеменки бундеве појачаћете вјештине памћења, али и убрзати способност размишљања. Сјеменке бундеве су "суперхрана". Поред тога, оне су одличан лијек против стреса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:31