/ Фото: Илустрација
29/06/2021 u 18:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Једите слатке крушке- подижу расположење и чуваће вам витку линију

Kрушке имају висок проценат влакана, витамина Ц, магнезијума, бакра и калијума

Сви смо чули да једна јабука дневно чуда чини за наше здравље, али мало људи зна да само једна крушка дневно може да смањи ризик од гојазности за 35 процената.

Истраживачи са Универзитета у Луизијани дошли су до закључка да крушке помажу у одржавању витке линије на основу садржаја тог воћа.

- Веза између крушака и мање тјелесне тежине је веома интересантна. Вјерујемо да је унос влакана из крушке основни разлог што ово воће има утицај на смањење тежине, посебно у доњем дијелу тијела, што је показано у нашој студији-  каже Kерол О'Нил, која је аутор истраживања.

Kонзумирање једне свјеже крушке просјечне тежине сваког дана, позитивно утиче на унос хранљивих састојака, вјерују научници.

Kрушке имају висок проценат влакана, витамина Ц, магнезијума, бакра и калијума.

Једна средња крушка са 100 калорија садржи скоро 24 процента препоручене количине дневних влакана.

Традиционална медицина већ дуго савјетује да се искористе својства овог укусног воћа, прије свега, ради побољшања расположења.

Kрушке су ефикасно средство против грознице, прехладе, грчева и дијареје. Сок од крушке побољшава тен и спречава повраћање. Воће се препоручује и трудницама.

Будући да су хипоалергене, крушке се могу понудити и дјеци.

Kрушка елиминише жеђ и сувоћу уста, регулише активност лојних жлијезда, смањује болове у бубрезима, благотворно ђелује на мокрење. Поред тога, терапеутски дјелује на камење и кристале у бубрезима, уретри и зглобовима.

Расправе о тачном поријеклу укусних плодова крушке су бројне, а стручњаци вјерују да су европске крушке и азијске крушке еволуирале одвојено, али током истог периода - прије око 3.000 година, a oдређене врсте крушака су поријеклом из Африке.

Извор: РТС

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:47