Odnedavno je jestivo cvijeće sve zastupljenije u mnogim kuhinjama, odnosno u jelima, posebno u slatkišima.
Međutim, ono što je zanimljivo jeste da ovo cvijeće, osim toga što je ukusno, veoma je i zdravo, a sem za pravljenje deserta, koristi se i u slanim jelima, pretežno salatama.
"Skoro sve jestivo cvijeće se termički ne obrađuje. Cvijeće sadrži i vitamine i minerale, a što se tiče energetske vrijednosti, minimalno je kalorično", govori kuvar Janko Sič u emisiji Jutro i ističe da on najviše u kuvanju koristi cvijet dan i noć.
"Cvijet dan i noć pripada grupi ljubičica i ima jaku boju te se dobro uklapa u dosta jela. On daje blagi slatkast ukus jelima, pogotovo ako se kandira, kao u većini slučajeva za deserte. Cvijeće generalno ima nježne ukuse, nisu prenaglašeni, ima blage note, zato se uglavnom kandira", priča Janko. Osim cvijeta dan i noć, u jestivo cvijeće spadaju i dragoljub, neven, ruzmarinov cvijet, dok naravno ima i otrovnog cvijeća, te se savjetuje dobro informisanje prije konzumacije.
B92,Prva Tv