Nutricionisti i kardiolozi podsjećaju da je uravnotežena ishrana izuzetno važna za zdravlje srca i preporučuju unos raznolikog voća, povrća, cjelovitih žitarica i zdravih izvora proteina.
Ipak, stručnjaci upozoravaju da postojijedna namirnica koju bi starije osobe, naročito one iznad 60 godina, trebale u potpunosti izbjegavati.
Riječ je o narescima i drugim prerađenim mesnim proizvodima.
"Prerađeni mesni proizvodi sadrže visoke količine soli, zasićenih masti i konzervansa poput nitrata", ističe kardiološkinja dr En B. Kurtis za Parade.
Kardiološkinja dr Ketrin Vajnberg naziva ih "trostrukom prijetnjom" za zdravlje srca upravo zbog tih sastojaka.
Visoki unos soli podiže krvni pritisak, a zasićene masnoće povećavaju holesterol
Nitrati koji se dodaju za očuvanje boje i svježine mesa mogu u tijelu da se pretvore u nitrozamine, jedinjenja koja podstiču upalne procese.
"Upala arterijskih zidova povezana je s razvojem srčanih bolesti, ali i drugih ozbiljnih stanja", kaže dr Vajnberg.
Uz to, visoki unos soli podiže krvni pritisak, a zasićene masnoće povećavaju holesterol - dva glavna rizična faktora za bolesti srca, upozorava i kardiolog dr Čeng-Han Čen.
Umjesto prerađenog mesa, stručnjaci savjetuju da se biraju svježi, manje masni proteini poput pečene piletine, kuvanih jaja, tune ili lososa, koji sadržavaju zdrave masnoće.
"Maslac od avokada, humus ili drugi biljni namazi odlična su zamjena za klasične sendviče", preporučuje d. Vajnberg.
Ako prerađeno meso baš ne može da se izbaci, kaže kardiološkinja, treba birati verzije bez nitrata i s manje soli i uvijek ih kombinirati s obiljem povrća i zdravih masnoća.
