/ Фото: Илустрација
25/10/2021 u 20:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Киви је идеална јесења ужина

За киви се каже и да је “воће вјечне младости и здравља”

Kиви је супервоће – тако тврде неки нутриционисти и то зато што има минималан број калорија, а максималне лековите учинке на организам. Зато је ово воће идеална јесења ужина.

За киви се каже и да је “воће вјечне младости и здравља” јер садржи много витамина, минерала и других твари које благотворно дјелују на људски организам, пише Љепота и здравље.

У 100 грама кивија има и до 300 милиграма Ц витамина, 174 милиграма А витамина, а садржи и знатне количине витамина из групе Б. Осим тога има и доста калцијума, гвожђа, фосфора, магнезијума и других минерала.

Неки нутриционисти сматрају киви “супервоћем” јер посједује идеалну равнотежу између минималног броја калорија и максималног љековитог учинка на организам.

Захваљујући високовредним састојцима, ефикасан је у борби против респираторних инфекција, а осим тога јача имунитет, штити од прехладе, регулише крвни притисак, смањује ризик од настанка срчаних болести, можданог удара, тумора, а помаже и против главобоље и стреса.

Такође, киви снижава холестерол, неутралише слободне радикале и уклања токсине из организма.

Редовним конзумирањем свјежег кивија смањује се количина триглицерида у крви за 15 одсто, а ово благотворно воће помаже и у зацјељивању рана, одржавању здравља костију, зуба и десни, те апсорпцији гвожђа, а позитивно дјелује и на систем за варење јер одржава равнотежу између корисних и штетних бактерија у цријевима.

Због богатог садржаја витамина Ц и воћних киселина, киви је чест састојак производа за његу лица и тијела. Штити кожу од исушивања и чини је баршунастом и њежном, регулише лучење масноће, сужава проширене поре и успорава старење.

Препоручује се конзумирати киви свакодневно, али не више од два комада јер у противном киви може да изазове алергију.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
КИВИ ВОЋЕ
24. april 2024 02:40