Tjestenina / - SHUTTERSTOCK
28/08/2024 u 08:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Koja namirnica je zdravija – tjestenina ili pirinač?

Poznato je da tjestenina daje aktivnim pojedincima energiju da izdrže svaki napor, ali da li je zaista bolja od pirinča?

Ugljeni hidrati kao što su pirinač i tjestenine su važni izvori hranljivih materija bez obzira da li sadrže cijela zrna, kaže nutricionista Natali Rizo.

Poznato je da testenina daje aktivnim pojedincima energiju da izdrže svaki napor, ali da li je zaista bolja kada je pirinač u pitanju?

Bez obzira na vrstu tjestenina, poznato je da ova namirnica pomaže sportistima u izdržljivosti upravo zbog ugljenih hidrata koje sadrži. Jedna porcija tjestenine sadrži oko 220 kalorija i 43 grama ugljenih hidrata, a one napravljene od cijelih zrna imaju više vlakana i lakše se vare od tjestenina koje nisu.

Ali svaka tjestenina koju pojede i dalje sadrži oko osam grama proteina po porciji, prenosi Krstarica.

Tjestenina je tehnički više obrađen proizvod od pirinča, koji je cijelo zrno.

Može da bude zdrava

Kada govorimo o prerađenoj hrani, mislimo na zaslađena pića i hranu punu šećera koja negativno utiče na zdravlje i može izazvati dijabetes, kardiovaskularne bolesti i gojaznost, pokazuju rezultati studije iz 2020. godine objavljene u časopisu Nutrients.

Ali obrađena tjestenina se ne razlikuje od hljeba i može biti zdrava. U hljeb se dodaju i šećeri i razni aditivi. Tjestenina je samo pšenica i voda, a sadrži i vitamin B, kaže Rizo.

Tjestenina može biti malo lakša za pripremu od pirinča, osim ako ne koristite taj instant pirinač. Poslednjih godina proizvođači su počeli da prave tjesteninu od drugih namirnica, poput sočiva, lebleboja i graška. Takva testenina sadrži više hranljivih materija, proteina i vlakana, ali manje ugljenih hidrata.

Nutritivne vrijednosti pirinča

Iz Rizi nepoznatih razloga, ljudi češće posežu za pirinčem jer žele malo zdraviji obrok, a ona kaže da ne zna odakle dolazi tvrdnja da je pirinač zdraviji od tjestenine.

„Pirinač se često koristi u raznim kuhinjama i smatra se zdravijim“, kaže on. Jedna mala porcija pirinča sadrži oko 250 kalorija i oko 53 g ugljenih hidrata i tu je razlika vidljiva.

U poređenju sa testeninom, pirinač – integralni ili bijeli – sadrži manje proteina i vlakana. Proteina ima dva grama, tjestenina ima  osam. Sadrži jedan gram vlakana, a tjestenina ima dva i po.

Pirinač sadrži vitamine i minerale koje testenina nema, uključujući folnu kiselinu, gvožđe, cink, ali to su male količine. Za one koji izbjegavaju gluten u ishrani, pirinač je dobar izbor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
TJESTENINAPIRINAČ
17. septembar 2024 19:33