Krompir, ilustracija / - FOTO: PIXABAY
25/02/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krompir koji pozeleni može biti otrovan

Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uslovima može biti opasan za zdravlje

Krompir je namirnica koja se vrlo često nalazi na stolovima u našim domaćinstvima. Međutim, da li ste znali da krompir može biti otrovan, ako ga jedete kada pozeleni?

Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uslovima može biti opasan za zdravlje.

Sadrži otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a riječ je o solaninu. On je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru.

Solanin ne samo da mijenja okus krumpira nego je i opasan za zdravlje. U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.

Važno je napomenuti da se toksin prirodno nalazi u svim krompirima, ali kada njegov nivo pređe 0,1 posto u krompiru, tada mogu nastati ozbiljni problemi.

U svijetu postoji više od 4.000 vrsta autohtonog krompira. Osim ruset krompira, možda uživate i u kuvanju s raznim sortama, poput batata, plavog krompira, japanskog ljubičastog batata ili čak crvenog krompira.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:29