/ -SHUTTERSTOCK
18/04/2024 u 20:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lipa pomaže kod visokog pritiska, stresa i problema sa mokrenjem

Ona je mirisna, sjenovita i ljekovita biljka, koja se u narodu koristi za snižavanje krvnog pritiska i umirenje, ali i protiv prehlade i gripa

Lipa cvjeta od kraja maja do početka jula, duže nego bilo koje šumsko drvo, što je izuzetno korisno s obzirom na to da je cvijet lipe medonosan i ljekovit. Cvijet se bere čim se otvori, prije nego što precvjeta i promijeni boju, i suši se u hladu, na prozračnom mjestu, najbolje na tavanu.

Lipov cvijet obiluje vitaminom C, sadrži sluz, tanin, etarska ulja, heterozide, šećer, gumu, vosak, manitol i tartarat, dok je lišće izuzetno bogato kalcijumom. Zato se opalo lišće brzo razlaže i popravlja plodnosti zemljišta.

Tradicionalno, lipa se upotrebljava za ublažavanje simptoma prehlade, gripa i drugih infektivnih oboljenja disajnih puteva.

U narodnoj medicini se koristi i kao prijatan napitak za olakšano izlučivanje mokraće iz organizma, blago sredstvo protiv visokog krvnog pritiska i za umirenje. Uz to, eterična ulja iz cvijeta lipe su neizostavani sastojci kozmetičkih preparata. Vrijedne pčele polen iz njenog cvijeta pretvaraju u kvalitetan med prepoznatnjovog ukusa i mirisa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:20