Riječ je o čia sjemenu, koje, ako se ne pripreme pravilno, mogu izazvati ozbiljne probleme, piše LADbible.
Čia sjeme izuzetno je popularno u svijetu zdrave ishrane. Puno je omega-3 masnih kiselina za zdravlje mozga, vlakana ključnih za dobru probavu i proteina koji podstiču rast mišića. Mnogi ih dodaju u jogurte, smutije i pudinge, a fitnes influenseri ih redovno preporučuju na društvenim mrežama.
Video simulacija 5 Minute Fitnessa ističe i druge prednosti:
"Čia sjemenke takođe mogu poboljšati san. Prirodno su bogate triptofanom, aminokiselinom koja igra ključnu ulogu u sintezi melatonina. Važan su izvor hranljivih materija koje doprinose zdravim zubima i kostima, a kalcijum u njima takođe pomaže u sprečavanju karijesa."
Opasnost leži u pogrešnoj pripremi
Međutim, ključna greška koju mnogi prave jeste konzumacija suvih, nenatopljenih sjemenki. Čia sjemenke imaju nevjerovatnu sposobnost upijanja tečnosti – mogu apsorbovati i do 12 puta više tečnosti od svoje težine. Kada se pojedu suve i dođu u dodir sa tečnošću u jednjaku, pretvaraju se u gustu, želatinastu masu.
To potvrđuje i slučaj objavljen u časopisu American Journal of Gastroenterology još 2014. godine, kada je muškarcu želatinasta masa čia sjemenki zapela u jednjaku, zbog čega je bila potrebna hitna medicinska intervencija. Lekarka dr Rebeka Roul, koja je liječila pacijenta, opisala je masu kao konzistenciju "sličnu plastelinu".
"Popularnost čia sjemenki raste i mislim da će se ovo češće pojavljivati", upozorila je tada dr Roul.
Kako sigurno konzumirati čia sjeme
Kako biste izbjegli opasnost od gušenja ili začepljenja digestivnog sistema, ključno je pravilno pripremiti sjemenke. Preporučuje se da se čia sjeme prije konzumacije potopi u vodu, mlijeko, jogurt ili sok na najmanje 10 do 15 minuta, a idealno bi bilo ostaviti ih preko noći.
Na taj način će nabubriti prije nego što stignu do vašeg grla. Takođe, savjetuje se da se počne sa manjom količinom, jednom do dvije kašike dnevno (oko 14 grama), kako bi se digestivni sistem postepeno navikao.
