Ako vam krvni pritisak redovno prelazi 140/100, potrebno je hitno da posjetite ljekara.
Hipertenzija je ozbiljan faktor rizika koji u velikoj mjeri povećava rizik od moždanog udara i srčanih oboljenja.
Veoma je važno konsultovati ljekara i poštovati sve njegove recepte, ako je potrebno, uzimati lijekove. I, naravno, veoma važan faktor u normalnom nivou pritiska je zdrava ishrana.
Donosimo vam spisak od pet proizvoda koji će pomoći u smanjenju pritiska i održavanju na bezbjednom nivou.
Pečeni krompir
Krompir je bogat magnezijumom i kalijumom, dva mikronutrijenta koja su važan dio terapije hipertenzije. Ishrana bogata kalijumom pomaže tijelu da efikasnije izbaci višak natrijuma, koji podiže krvni pritisak, dok magnezijum podstiče zdrav protok krvi.
Mlijeko i mliječni proizvodi
Čaša mlijeka pomaže u smanjenju krvnog pritiska za 3-10% zbog kalcijuma i vitamina D, kojih ima u izobilju u mliječnim proizvodima. Redovna konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda može smanjiti rizik od srčanih oboljenja za 15%.
Pored toga, stalna konzumacija mlijeka pomaže u povećanju sadržaja kalcijuma, a studije potvrđuju da nedostatak ovog elementa u tragovima povećava rizik od razvoja hipertenzije.
Jaja
Dugi niz godina se vjerovalo da česta konzumacija jaja može biti opasna za srce – navodno zbog holesterola. Ali nedavna istraživanja su opovrgla ovu zabludu i pokazala da bjelance pomaže u snižavanju krvnog pritiska. U stvari, bjelance djeluje na isti način kao i kaptopril, najčešći lijek za visok krvni pritisak.
Brokoli
Ovo zdravo povrće sadrži dosta magnezijuma, kalcijuma i kalijuma – minerala koji snižavaju krvni pritisak. Štaviše, studije su potvrdile da ishrana bogata brokolijem značajno smanjuje rizik od moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije. U klicama brokolija ima mnogo jedinjenja koja pomažu u smanjenju oštećenja arterija i na taj način smanjuju hipertenziju.
Sok od cvekle
Čaša soka od cvekle dnevno može pomoći u snižavanju krvnog pritiska za 10 podioka, prema studiji iz 2013. objavljenoj u Hipertension, časopisu Američkog udruženja za srce.
Ovaj efekat se postiže preko nitrata, koji se pretvara u azot oksid, gas koji širi krvne sudove i pomaže protok krvi.