Ilustracija / SHUTTERSTOCK
18/05/2023 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Muškarci koji su se gojili u određenom dobu su u većem riziku od raka prostate

Studija, predstavljena na Evropskom kongresu o gojaznosti u Dablinu, pratila je 258.477 muškaraca čija je težina izmjerena najmanje tri puta između 17 i 60 godina

Muškarci koji su dobili na težini prije 30. godine su u većem riziku od oboljevanja od raka prostate, pokazuju istraživanja.

Muškarci koji dobiju samo jedan kilogram godišnje u dobu od 17 do 29 godina imaju 27 odsto veće šanse da obole od raka prostate, otkrili su švedski istraživači, prenosi N1.

Stručnjaci su rekli da je održavanje kilaže u mladoj odrasloj dobi „ključno“ za izbjegavanje ove smrtonosne bolesti.

Dr Marisa da Silva, sa Univerziteta Lund u Malmeu, rekla je da je poznavanje više faktora koji uzrokuju rak prostate ključno za prevenciju.

- Dobro utvrđeni faktori rizika, kao što su starenje, porodična istorija bolesti i nekoliko genetskih markera se ne mogu modifikovati. Sprječavanje naglog povećanja težine kod mladih muškaraca je imperativ za prevenciju raka prostate, kazala je ona.

Rak prostate je najčešći tip tumora kod muškaraca u Britaniji, koji ubija više od 12.000 godišnje.

Studija, predstavljena na Evropskom kongresu o gojaznosti u Dablinu, pratila je 258.477 muškaraca čija je težina izmjerena najmanje tri puta između 17 i 60 godina.

Svi su bili bez raka kada su se upisali od 1963. do 2014. godine, a praćeni su do 2019. da bi se videlo da li su razvili bolest.

Kod 23.348 je dijagnostikovan rak prostate, a 4.790 je umrlo. Povećanje tjelesne težine prije 30. godine bilo je povezano sa razvojem bolesti i umiranjem od nje.

Istraživači su sugerisali da bi hormon zvani insulinu koji je viši kod gojaznih ljudi, mogao biti razlog povećanog rizika.

Katarina Džener, iz „Obesiti Health“ alijanse kaže da ova nova studija pokazuje užasan uticaj koji gojenje u ranom odraslom dobu može da ima na muškarce u kasnijem životu.

- Ovakva istraživanja su ključna za sprječavanje smrtnih slučajeva. Trenutno su mladići, kao i svi drugi, bombardovani 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji, reklamama za brzu hranu. Vlade moraju da uvedu planirana ograničenja reklamiranja i promocije brze hrane kao prvi korak na putu ka tome da zdrav izbor bude lak izbor za sve, smatra ona.

Simon Griveson, iz udruženja za rak prostate Ujedinjenog Kraljevstva kazao je da je održavanje zdrave težine zaštita od mnogih karcinoma.

- Ipak važno je zapamtiti da rak prostate može da utiče na muškarce svih težina, oblika i veličina. Muškarci stariji od 50 godina, crnci i muškarci sa porodičnom istorijom su u najvećem riziku od bolesti i trebalo bi da razgovaraju sa svojim lkekarom ako su zabrinuti, zaključuje Griveson, piše The Sun.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:50