Na temelju svog istraživanja i vremena provedenog na mjestima poput Okinave u Japanu i Sardinije u Italiji, Buetner vjeruje da je prvi obrok u danu ključan za dug i zdrav život. "Imamo izreku: 'Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah'", rekao je Buetner za CNBC prošle godine. "U plavim zonama ljudi najobilnije jedu upravo za doručak, a tokom dana obroci postaju sve lakši. Često večeraju rano i nakon toga ne jedu ništa do doručka sledećeg jutra."
Međutim, doručak koji se jede u plavim zonama ne liči nimalo na ono što se često konzumira na zapadu.
"Ljudi bi trebali da izbjegavaju ono što nam se najčešće nudi kao doručak, kao što su sladak keks, žitarice prepune šećera, aromatizovani jogurti i granole", kaže Buetner.
"Umjesto toga, vrijedi se ugledati na plave zone i pojesti obilan, hranjiv doručak", dodaje.
Buetner preporučuje da jutro započnete ovim namirnicama, baš kao najdugovječniji ljudi na svijetu:
pasulj
povrće
pirinač
voće
miso
ovas
"Često za doručak jedem minestrone supu punu povrća i pasulja", kaže Buetner.
"Jedite ovakav doručak nedjelju dana, minestrone supu ili pirinač s pasuljem i vidite kako se osjećate."
