Međutim, nisu svi izvori proteina jednako korisni. Kardiolozi se ipak slažu da je jedan izvor najbolji za jačanje srca – riba.
- Mediteranska ishrana je jedan od najboljih načina ishrane za zdravlje srca, jer uključuje proteine iz morskih izvora koji su bogati omega-3 masnim kiselinama i imaju malo zasićenih masti - rekla je kardiološkinja dr Mari Grin za EatingWell.
Omega-3 masti snižavaju holesterol, imaju protivupalna svojstva i doprinose oporavku srčanog mišića, a najbolji izbori su losos, tuna, sardine, pastrmka, skuša i haringa.
Kako pravilno čuvati ribu?
Ipak, da bismo iskoristili sve te prednosti, ribu moramo redovno da jedemo i pravilno je čuvamo. Svježa, sirova riba može da traje duže ako se čuva na ledu. Ako je cijela, najbolje je staviti je na poslužavnik ispunjen ledom, bez umotavanja.
Ako imamo filete, možemo da ih umotamo u plastičnu foliju i položimo na poslužavnik sa ivicama, što sprečava da se otopljeni led razlije po frižideru.
Za čuvanje pečene ribe najbolje je da koristimo hermetički zatvorene staklene posude, jer one sprečavaju razvoj bakterija i širenje mirisa u frižideru. Takođe, ako želimo da ribu zamrznemo, najvažnije je da izbjegnemo kontakt sa vazduhom.
Kada se pravilno vakuumira, riba može da traje veoma dugo – ali preporučuje se da se sirovi fileti čuvaju najviše osam mjeseci, a pečena riba do tri mjeseca.
Važno je sve tačno obilježiti i datirati, kako biste lako pratili svježinu i izbjegli kvarenje.
Dakle, uz pravilno čuvanje i redovnu konzumaciju, riba može da postane ključni saveznik zdravog srca.
