Poslednjih godina naučna istraživanja sve više potvrđuju da bijeli luk i dodaci ishrani na njegovoj bazi mogu značajno doprineti cjelokupnom zdravlju, piše Health.com.
1. Prehlada i infekcije disajnih puteva
Nekoliko studija ukazuje na to da bijeli luk može ojačati imunitet i skratiti trajanje simptoma prehlade. Vjeruje se da to postiže podsticanjem proizvodnje ćelija prirodnih ubica, T- i B-limfocita, ključnih u borbi protiv virusa i bakterija. Jedno istraživanje pokazalo je da konzumacija bijelog luka smanjuje izostanke s posla ili škole zbog bolesti, a drugo da može spriječiti razmnožavanje virusa u telu.
2. Visok krvni pritisak
Istraživanja pokazuju da suplementi s bijelim lukom mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, smanjujući rizik od srčanog i moždanog udara za 16 do 40%. Prednost im je što imaju manje nuspojava u poređenju s klasičnim lekovima za hipertenziju. Alicin, aktivna supstanca u bijelom luku, smanjuje proizvodnju hormona koji povisuje pritisak.
3. Alchajmerova bolest
Neka istraživanja sugerišu da bijeli luk može smanjiti oksidativni stres i time umanjiti rizik od Alchajmerove bolesti i drugih demencija. Moguće je i da ima zaštitni efekat protiv Parkinsonove bolesti, Hantingtonove bolesti i moždane ishemije, ali potrebno je više studija.
4. Visok holesterol
Otkriveno je da i svjež bijeli luk i suplementi mogu sniziti LDL holesterol. Jedna studija pokazala je da su osobe s povišenim holesterolom koje su jele više bijelog luka imale bolje rezultate. Druga je utvrdila da suplementi mogu sniziti holesterol do 10% nakon dva mjeseca, ali uz mali uticaj na trigliceride.
5. Dugovječnost
Kineska studija otkrila je da su ljudi koji su redovno jeli bijeli luk živjeli duže od onih koji su ga jeli ređe od jednom nedjeljno. Istraživači pretpostavljaju da to ima veze s jačanjem imuniteta, prevencijom raka i boljim kardiovaskularnim zdravljem, ali potrebne su dodatne potvrde.
6. Zdravlje kostiju
S godinama raste rizik od osteoporoze, naročito kod žena u menopauzi. Istraživanja ukazuju da konzumacija sirovog belog luka ili suplemenata može pomoći u jačanju kostiju. Studija iz 2017. pokazala je povećanu apsorpciju kalcijuma, dok je studija iz 2018. otkrila smanjenje bolova u kolenu kod osoba s osteoartritisom.
7. Trovanje teškim metalima
Teški metali poput olova mogu izazvati glavobolje, povisiti pritisak i oštetiti organe. Prvi dokazi ukazuju da sumporna jedinjenja u bijelom luku mogu smanjiti nivo olova u krvi. U studiji iz 2012, radnici izloženi olovu imali su 19% manju toksičnost nakon uzimanja suplemenata s bijelim lukom.
8. Rak
Bijeli luk sadrži jedinjenja koja mogu imati antikancerogena svojstva, uključujući sposobnost blokiranja određenih faza karcinogeneze. Studija iz 2021. otkrila je da su osobe koje su jele više bijelog luka imale 54% niži rizik od raka pankreasa.
9. Metabolički sindrom i dijabetes
Istraživanja pokazuju da beli luk može pomoći u kontroli dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma. Studija iz 2017. pokazala je poboljšanje nivoa glukoze u roku od jedne do dvije nedjelje, dok je druga utvrdila smanjenje težine i obima struka kod osoba koje su uzimale suplemente.
Šta se dešava ako jedete bijeli luk na prazan stomak?
10. Sindrom policističnih jajnika (PCOS)
Dodaci bijelog luka mogu pomoći u regulaciji simptoma PCOS-a i podstaći mršavljenje. Studija iz 2023. pokazala je smanjenje BMI-ja, obima struka i tjelesne težine kod osoba s PCOS-om.
11. Rane i infekcije
Brojne studije potvrđuju snažna antibakterijska i antigljivična svojstva bijelog luka. Može ograničiti ili uništiti bakterije povezane s vaginitisom i djelovati protiv gljivica poput Candide albicans.
Da li treba uzimati bijeli luk ili suplemente?
Ako razmišljate o suplementima s bijelim lukom, obavezno se posavjetujte sa ljekarom. Iako se uglavnom smatraju bezbijednim, mogu povećati rizik od krvarenja, naročito ako uzimate ljekove za razređivanje krvi ili aspirin. Ljekar može odrediti odgovarajuću dozu i pomoći vam da donesete odluku.
