/ -SHUTTERSTOCK
26/07/2025 u 16:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ova vrsta sira može da dovede do začepljenja arterija

Mnogi ljudi vole sir u toplim sendvičima i sočnim burgerima, ali stručnjaci upozoravaju da neke popularne vrste mogu dugoročno da štete zdravlju srca.

Iako su praktične, te namirnice često sadrže sastojke koji nisu bezopasni ako se konzumiraju redovno.

Dijetetičarka Lori Valker objašnjava da prerađeni sirevi, poput poznatih kriški topljenog sira, obiluju natrijumom i zasićenim mastima.

"Prerađeni sirevi puni su natrijuma i zasićenih masti, što može da povisi krvni pritisak i poveća rizik od moždanog i srčanog udara", navodi za SheFinds.

Za razliku od prirodnih sireva koji se prave s nekoliko osnovnih sastojaka, prerađeni sadrže emulgatore, konzervanse i dodatne soli.

Volker ističe i da velike količine zasićenih masti u takvim sirevima podižu nivo LDL holesterola, poznatog i kao "loš" holesterol.

"Visok nivo holesterola može da bude posledica pretjerane konzumacije prerađenih sireva jer sadrže mnogo masti koje podstiču njegov rast", dodaje.

S vremenom to može da dovede do nakupljanja plaka u arterijama i poveća rizik od ozbiljnih srčanih bolesti.

Osim toga, visoka kaloričnost i sadržaj masti mogu da pridonesu gojenju, što je još jedan faktor rizika.

"Velike količine masti i kalorija mogu da dovedu do povećanja tjelesne težine, a time i do većeg rizika za srce", upozorava Volker.

Umjesto toga, preporučuju se zdravije alternative, poput mocarelle ili ementalera, koji sadrže manje aditiva i soli.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. decembar 2025 00:05