Ali, stručnjaci za bezbijednost hrane upozoravaju da pranje određenih namirnica može napraviti više štete nego koristi.
Umjesto da uklonite bakterije, lako možete raspršiti opasne mikroorganizme po sudoperi, radnoj površini, priboru ili drugoj hrani.
Stručnjaci su za koji su objasnili koje namirnice nikako ne treba prati, kao i zašto pranje ponekad može da utiče i na kvalitet jela.
1. Pileće meso
Pranje svježe piletine ili ćuretine ne uklanja bakterije, samo ih širi po kuhinji.
"Nikada ne perite svježu živinu", poručuje dr Vanesa Kofman, stručnjak za bezbijednost hrane. "Tako samo širite salmonelu i kampilobakter, koji mogu da izazovu ozbiljna trovanja hranom."Najbezbjedniji način je da piletinu termički obradite do najmanje 74°C u sredini mesa.
Naravno, obavezno operite ruke, pribor i površine koje su bile u kontaktu sa sirovim mesom.
2. Crveno meso
Ni svinjetinu, junetinu ili mljeveno meso ne treba ispirati.
"Pranje mesa samo raznosi bakterije po sudoperi i kuhinji", objašnjava kuvar Emilie Simons.
Umjesto toga, dobro obrišite meso papirnim ubrusom. Suvo meso se lakše sječe, a i brže dobija lijepu koricu prilikom pečenja.
3. Riba i morski plodovi
Sirovu ribu takođe ne treba prati jer time ne uklanjate bakterije, naprotiv, samo ih širite.
Važno je da ribu termički obradite na bezbijednu temperaturu, najmanje 63°C.
Izuzetak: školjke u ljusci (dagnje, školjke, ostrige). Njih možete kratko isprati i očistiti samo ljusku, ali ne i meso.
4. Jaja
Komercijalna jaja su već oprana i dezinfikovana prije pakovanja. Ako ih ponovo perete kod kuće, skidate zaštitni sloj sa ljuske i jaje postaje podložnije prodiranju bakterija.
Ako je ljuska prljava, obrišite je suvim, čistim ubrusom. Posebno važi za domaća jaja sa očuvanom prirodnom zaštitnom opnom.
5. Pečurke
Pečurke nikako ne treba potapati niti agresivno prati jer upijaju vodu kao sunđer.
"Kada su natopljene, mnogo teže se karamelizuju i razvijaju ukus", kaže Simons.
Umjesto toga, obrišite ih vlažnom krpom ili četkicom. Jače sorte poput šampinjona podnose i nešto grublje čišćenje, ali i tada izbjegavajte pranje vodom.
6. Spakovane, unaprijed oprane salate
Ako na pakovanju piše "oprano" ili "spremno za jelo", dodatno pranje je nepotrebno i može da uvede nove bakterije iz sudopere ili sa ruku.
Stručnjaci savjetuju da izvadite samo količinu koja vam treba, a ostatak čuvate u čistoj, suvoj posudi.
Iako djeluje kontraintuitivno, neke namirnice nikako ne treba prati. Time ne samo da nećete ukloniti bakterije, već ih možete proširiti na sve oko sebe. Pravilna termička obrada i čiste radne površine su mnogo važniji za bezbijednu pripremu hrane, piše Real Simple.
