Недостатак минерала у организму - цинк / - SHUTTERSTOCK
07/02/2022 u 12:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ово су знакови да вам недостаје цинк

Комбинација цинка, витамина Д и витамина Ц нарочито је моћна код подизања имунитета. Процјењује се да око 31 одсто свјетског становништва има недостатак цинка

Цинк је одговоран за различите процесе у цијелом тијелу, а недовољан унос овог моћног нутријента може се штетно одразити на здравље.

Комбинација цинка, витамина Д и витамина Ц нарочито је моћна код подизања имунитета. Процјењује се да око 31 одсто свјетског становништва има недостатак цинка. Велике количине цинка добијамо из спанаћа, печурака, јогурта, сјеменки бундеве и индијског ораха. Има га и у месу попут говедине, пилетине, ракова, јастога и шкољки. Ако постоји могућност да имате мањак цинка у организму, ови знакови ће то показати.

Акне

Цинк има снажна противупална својства па може да спријечи појаву акни. Многе друге ствари могу узроковати акне, укључујући рутину његе коже, шминку коју користите, проблеме с хормонима и начин исхране, али ако вам се чини да све то радите правилно и да то нису узроци акни које не нестају, размислите о додавању цинка исхрани.

Проблеми са спавањем

Недостатак сна може узроковати разне проблеме, укључујући гојење, мањак концентрације, негативне мисли, као и повећани ризик од повреда. Ако имате проблем са спавањем, обогатите исхрану већим количинама цинка. Цинк помаже у производњи и регулацији мелатонина (хормона спавања), па недостатак овог минерала може узроковати несаницу и немиран сан.

Дијареја

Мањак овог минерала утиче на имунитет, а кад је имунолошки систем ослабљен, то може узроковати и пробавне сметње у облику дијареје. Посљедица дијареје може бити већи ризик од бактеријских инфекција - укључујући ешерихију коли. Тај проблем посебно је распрострањен код дјеце.

Проблеми са слухом

Истраживање је показало да 12 од 100 људи с тинитусом, зујањем у ушима, пати од недостатка цинка. Друге студије су показале да се губитак слуха може боље лијечити цинком него стероидима. То је вјероватно зато што цинк има противупална и антиоксидативна својства која помажу здрављу пужнице, дијелу унутрашњег уха.

Ране које споро зарастају

Ако патите од недостатка цинка, ослабљен имунолошки систем може узроковати спорије зарастање отворених посјекотина. Телу је потребан цинк за опоравак ткива.

Више алергијских реакција

Мањак цинка доводи до повећане производње хистамина, а то може узроковати већу осјетљивост на алергенте и друге алергијске симптоме. То је посебно распрострањено код особа с хроничним стањима, прије свега хроничним стресом, који је одговоран за стање које се зове умор надбубрежне жлијезде, што може узроковати недостатак магнезијума, калцијума и цинка.

Опадање косе

Недостатак цинка често узрокује опадање косе. Ризик од тог симптома још је већи ако патите од умора надбубрежне жлијезде. Побрините се да храном уносите довољно цинка или узимате додатак исхрани.

(Курир.рс)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 21:14