Peršun je dostupan tokom cijele godine. Oslonite se na njega što češće i što je više moguće i nikakav nedostatak vitamina vam ne prijeti.
Najprije, kupite dugačku kutiju koja odgovara cijeloj prozorskoj dasci i napunite je različitim sortama peršuna. Prozorska daska će izgledati neobično slikovito, a nećete morati da kupujete svaki dan - sve je pri ruci.
Peršun sadrži više vitamina C nego limun. Po sadržaju karotena nije inferioran sa šargarepom. Sadrži sve vitamine B, enzimske supstance, folnu kiselinu, kao i kalijum, fosfor, gvožđe, natrijum i magnezijum. Vitamina lepote A (beta-karoten) i E (tokoferol) u 100 grama peršuna čak 5,4 i 3,7 miligrama respektivno. Mono- i disaharidi na 100 grama - čak 6,8!
Jedna veza peršuna dnevno će spasiti vašu vezu od seksualnih skandala. Ovo je posebno tačno ako muškarac ima bolest prostate.
Zdrobljeno sjeme peršuna se koristi za bolnu menstruaciju i njena kršenja. Infuzija biljke pomaže u poboljšanju laktacije kod dojilja. Našla je široku primenu u kozmetologiji. Odlično je sredstvo za vlaženje kože oko očiju, osvježava i tonizira kožu lica, pomaže u borbi protiv bora. Odlično izbjeljuje pege, ublažava crvenilo kože i liječi akne. Jednostavno isjeckajte svježe začinsko bilje, pokapajte limunov sok i malo maslinovog ulja i nanesite ovu mješavinu na lice.
Sok od peršuna ima terapeutski efekat kod bolesti genitourinarnog sistema, sa nefritisom, pomaže da se otarase kamena u bubregu. Takođe se koristi za očne bolesti i oštećen vid. Infuzija lišća će pomoći u jačanju imunološkog sistema. Za obloge i losione od modrica, uboda pčela i komaraca koristi se svjež sok. Infuzija zdrobljenih sjemena peršuna pomaže kod nadimanja i poboljšava varenje. Kao diuretičko i antispazmodičko dejstvo, možete koristiti infuziju zdrobljenih sjemena ili sjeckanog korijena peršuna. Za sve ovo dovoljno vam je 100 grama svježeg bilja ili kašičica sjemena.
Loš zadah?
Postoje stotine načina, a žvakanje svježih listova peršuna je jedan od njih. Odjednom se ispostavilo da se približava važan sastanak, a pri ruci - ništa osim peršuna?
Ako vas muči činjenica da vaši zubi ne dobijaju željenu bijelu boju, a još niste odlučili da idete na radikalno izbjeljivanje, napravite sebi „pastu za zube“ od peršuna. Osušite bilje i korijen (ili kupite gotovu osušenu mješavinu), pomiješajte u razmjeri 1:1 sa sitno mljevenom morskom solju i operite zube ovom mješavinom umjesto uobičajene paste. Poslije 10-14 dana, sa iznenađenjem ćete primijetiti da vam je osmijeh postao mnogo svjetliji - zubi su vam izbijeljeni za 2-3 tona, desni su ojačane, a miris iz usta nestaje.
Ako se povrijedite, a nemate ništa pri ruci, uberite grančicu peršuna, isperite, isjeckajte i stavite na ranu pod zavojem. Uradite isto za čireve, ujede osa i komaraca.