Hljeb / - FOTO: SHUTTERSTOCK
20/12/2023 u 08:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pet najzdravijih vrsta hljeba

Određene vrste prirodno su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Druge su napravljene od rafinisanih žitarica i obično sadrže dodate vitamine i minerale

Hljeb napravljen od cijelog zrna obično nudi najviše hranljivih materija.

U prodavnicama postoji na desetine različitih vrsta hljeba, i neki su bogatiji hranjivim supstancama od drugih. Određene vrste prirodno su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Druge su napravljene od rafinisanih žitarica i obično sadrže dodate vitamine i minerale.

Pitate se koja je vrsta hljeba najzdravija?

Hleb od proklijalog cijelog zrna

Ovaj hljeb se pravi od cijelih proklijalih žitarica, prenosi Healthline.

Pokazalo se da klijanje povećava količinu i dostupnost određenih hranljivih materija. Proklijala zrna neće podići šećer u krvi kao druge žitarice i mogu biti dobar izbor za osobe sa dijabetesom.

Pored toga, većina proklijalog hleba je bogata vlaknima i proteinima. Kao takvi, oni su zasitniji od rafiniranog hljeba.

Hljeb od kiselog tijesta

Kiselo tijesto se stvara procesom fermentacije koji se oslanja na prirodni kvasac i bakterije da bi hljeb narastao. Fermentacija pomaže u smanjenju količine fitata, poznatih i kao fitinska kiselina, koji se vezuju za određene minerale i smanjuju njihovu apsorpciju.

Kiselo tijesto takođe može biti lakše svarljivo od drugih hlebova. Proces fermentacije razgrađuje neke od ugljenih hidrata i proteina koji se nalaze u žitaricama, uključujući gluten.

Hljeb od 100 odsto cjelovite pšenice

Cijela zrna čuvaju cijelo zrno netaknuto, uključujući klice i mekinje.

Mekinje i klice sadrže i proteine, masti, vitamine, minerale i korisna biljna jedinjenja.

Zbog toga cijela žitarice, uključujući celu pšenicu, imaju više vlakana i smatraju se hranljivijim od rafinisanih žitarica, koje su obrađene da bi se uklonile mekinje i klice.

Ovseni hljeb

Ovseni hljeb se obično pravi od kombinacije ovsa, integralnog brašna, kvasca, vode i soli.

Pošto je ovas veoma hranljiva i povezana sa brojnim zdravstvenim prednostima, ovseni hljeb može biti zdrav izbor.

Ovas je posebno bogata vlaknima i korisnim hranljivim materijama, uključujući magnezijum, vitamin B1, gvožđe i cink. Vlakna koja sadrži ovas, poznata kao beta-glukan, mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola, regulaciji šećera u krvi i smanjenju visokog krvnog pritiska.

Hljeb od lana

Hljeb od lana, koji se prvenstveno pravi od brašna od cijelog zrna i lanenog sjemena, jedan je od najzdravijih hljebova koji možete da jedete.

To je zato što su sjemenke lana veoma hranljive i nude brojne zdravstvene prednosti. Posebno su odličan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 masne kiseline koja se nalazi u biljnoj hrani.

Veliki pregled studija otkrio je da je visok unos lana povezan sa manjim rizikom od srčanih bolesti, prenosi N1 Zagreb.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 20:19