Pirevina se kao lijek pominje u hilandarskim spisima iz 16. vijeka. Naraste do visine od 1 metar iz vrlo raširene mreže horizontalnih rizoma.
Sadrži karotene, proteine, mineralne soli jabučne kiseline, askorbinsku kiselinu, vitamine A i B, gvožđe, kalcijum i kalijum. Sadrži i eterična ulja, šećer i saponine.
Pirevina se u narodnoj medicini koristi za liječenje:
Bolesti bubrega (upala i mali kamenac)
Upala urinarnog trakta
Kao diuretik
Protiv upale sluzokože želuca i crijeva
Za hemoroide
Za bolesti jetre
Za upalu prostate
Za reumu
Za giht
Za dječje gliste
Ima blagi umirujući efekat
Čisti krvne sudove
Čisti pluća od katara
Dobar je za dijabetičare
Za miome materice
Za kožne bolesti
Pirevina i kopriva su odlična kombinacija za čišćenje krvi, pa dobro utiču na probleme kože.
Odličan su borac protiv ekcema i osipa, a daju i pozitivne rezultate kod psorijaze.
Koristi se na sledeći način:
Tri kašičice mješavine pirevine i koprive potopite u 1 litar vode i ostavite preko noći. Ujutro kuvajte pet minuta i ostavite poklopljeno 20 minuta. Zatim procijediti i piti u toku dana u toku mjesec dana.
Pirevina za lijek – kada ga brati?
Ljekoviti djelovi biljke su korijen i rizom. Vade se u kasnu jesen ili rano proljeće. Isperu se od zemlje, osuše i sjeku na sitne komade. Zatim se suše na promaji i spremaju u papirne ili platnene kese.
U slučaju da niste sigurni da ćete prepoznati ovu biljku, možete je kupiti i u biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Pirevina se može dobiti i kao ekstrakt u nekim dijetalnim proizvodima (povoljno djeluje kod blažih oblika dijabetesa).
Savjet:
Koristite je za liječenje samo u preporučenim dozama kako biste izbjegli gubitak kalijuma iz organizma. Pirevina nije otrovna, ali je poželjno koristiti je u dogovoru sa ljekarom.
