/ - MEGAN-TE-BOEKHORST-3SN9MULX2ZE-UNSPLASH
05/10/2021 u 20:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Побиједите несаницу уз неколико трикова

Сан jе jако битан за наш организам и утиче на нашу концентрациjу и пажњу

Проблеми са инсомниjом или неким другим поремећаjем сна jе веома честа поjава код људи.

Сан jе jако битан за наш организам и утиче на нашу концентрациjу и пажњу. Постоjи неколико начина коjи вам могу помоћи да брже заспите.

Топла купка

Истраживања су показала да смањење тјелесне температуре може да изазове поспаност, jер се брзина откуцаjа срца смањуjе, а метаболизам се успорава. Зато прије спавања направите себи топлу купку коjа ће вас опустити, а темература тијела ће се брзо спустити кад изађете из загриjаног купатила.

Обуjте чарапе

Пред спавање jе добро ако су вам екстремитети загриjаниjи од других дјелова тијела. Тако jе jедна студиjа открила да ношење чарапа шири крвне судове и подстиче проток крви што успоставља савршену температуру за спавање.

Сат

Ако стално гледате у сат, тако вршите велики притисак на себе да заспите. Зато само провјерите да ли сте добро навили аларм и окрените сат или склоните телефон од себе.

Дисање

Вјежбе дисања вам могу бити од помоћи да брже заспите. Удахните на нос, задржите ваздух и лагано издахните на уста.

“Искључите се”

Сат времена прије него што легнете пригушите свјетла и угасите електричне уређаjе. Мобилни телефон, лаптоп и телевизор вам неће помоћи да се успавате jер ће одвлачити вашу пажњу.

Умирите се

Не идите у кревет док вам се не приспава. Ако нисте поспани, биће вам теже да заспите ако будете дуго времена провели само лежећи у кревету. Зато jе боље да устанете умјесто да се сатима преврћете. Не палите jако свијетло и радите нешто што вас умируjе – попиjте чаj или читаjте књигу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:04