/ - FOTO: ILUSTRACIJA
15/10/2021 u 19:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почела је сезона мандарина, једите их сваки дан

Ово наранџасто воће добро је и за срце и кардиоваскуларни систем

Почела је сезона мандарина, а стручњаци савјетују да ово укусно воће конзумирате што чешће, ако је могуће и сваки дан.

Најприје је важно разјаснити како најлакше можете да одаберете квалитетне и укусне мандарине - према савјетима стручњака боље мандарине су теже, јер садрже више воде и сока.

Богате су витаминима А, Б и Ц, калијумом, фолном киселином, магнезијумом, калцијумом и гвожђем - због чега ће значајно ојачати ваш имунитет у сезони прехлада и грипа.

У 100 грама наранџастог воћа налази се око 30 милиграма витамина Ц, што задовољава трећину дневних потреба за овим нутритијентом.

Уколико имате проблема с пробавом - повећајте конзумацију мандарина. Наиме, на њима је бијела влакнаста мрежа која умногоме помаже и убрзава рад пробавног система.

Мандарине помажу чак и са стресом јер имају опуштајући утицај на нервни систем. Уколико се нађете у тјескобној ситуацији или имате проблема с болним грчевима - једите мандарине!

Ово наранџасто воће добро је и за срце и кардиоваскуларни систем јер су добар извор калијума, који снижава крвни притисак и нормализује ритам срца. Осим тога, мандарине садрже храњиве супстанце које спрјечавају накупљање лошег холестерола на артеријама, што иначе може довести до срчаног удара.

Знате ли да мандарина може помоћи и вашој кожи?

Узмите четири кришке мандарине, одстраните сјеменке и помијешајте их заједно са мало јогурта и кашиком меда. Затим нанесите на кожу лица и врата те оставите да дјелује 10-20 минута.

Маска ће обновити вашу кожу и дати јој здравији и блиставији изглед, а препоручује се да маску користите два пута неђељно.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:27