Konzumiranje soka od kisjeloga kupusa, poznatog kao rasol, naročito se preporučuje zimi.
Tokom kisjeljenja kupus ispušta tečnost koja sadrži velike količine vitamina B, C, E i K, ali i minerale poput kalijuma, kalcijuma, fosfora, sumpora, gvožđa, bakra, cinka i magnezijuma.
Rasol je odličan za probavu i jačanje crijevne flore. Dobre bakterije koje nastaju u rasolu tokom fermentacije unose balans u crevnu floru i održavaju je zdravom.
Konzumiranje se posebno preporučuje tokom hladnijih mjeseci. Jesen i zima sa sobom donose razne bakterije i viruse koji izazivaju zdravstvene probleme, a rasol je prepun supstanci koje jačaju imunitet, prenosi 24sata.hr.
Ako ste popili previše alkohola, mamurluk ćete ublažiti rasolom. On će nadoknaditi izgubljene elektrolite i pomoći u hidrataciji organizma.
Takođe, aktivira proteine koji pomažu u apsorpciji kalcijuma, čoveku neophodnog minerala koji hrani kosti. Rasol je niskokalorična namirnica, a istovremeno sadrži mnogo vlakana i vitamina pa djeluje kao probiotik. Odličan je dodatak ishrani i tokom dijete.