Шаргарепа, илустрација / - фото: SHUTTERSTOCK
29/05/2022 u 09:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шаргарепа – поврће које чува вид и срце

Прочитајте шта могу бити предности ако користите шаргарепу у исхрани

Осим што је конзумирање шаргарепе посебно корисно за здравље очију и срца, препоручује се и особама које желе да смање ниво холестерола у крви.

- Шаргарепа садржи растворљива влакна, која помажу у смањењу нивоа холестерола. Такође садржи бета каротен, односно антиоксиданс витамина А, који штити од многих хроничних болести, међу којима су и, како је већ наведено, болести срца- рекла је нутриционисткиња Лиза Јанг за Eat This, Not That.

Додала је да је добра идеја да додате шаргарепу у салату или је испржите и конзумирате са маслиновим уљем и бијелим луком.

Чипс од кромпира је једна од најчешћих грицкалица. Међутим, људи често заборављају колико је нездрав. Стручњаци због тога савјетују да уместо чипса, сами направите здравију и укуснију варијанту од шаргарепе.

Истраживање објављено у часопису "Нутриентс" је такође доказало да растворљива влакна, која се налазе у шаргарепи, снижавају холестерол.

У другом истраживању објављеном у Ланцету наведено је да би требало да  конзумирате најмање 25 грама влакана сваког дана.

Већина људи повезује конзумирање шаргарепу са добрим здрављем очију. Између осталог садржи лутеин, који може да помогне у смањењу ризика од макуларне дегенерације. Међутим, као што се види то није њена једина предност

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 11:58