/ - PHOTO BY MUFID MAJNUN ON UNSPLASH
06/05/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šta boja urina govori o vašem zdravstvenom stanju

Boja ili miris urina mogu ukazati na izvjesne zdravstvene probleme

Urin ili mokraća svijetložuta je tečnost putem koje se iz organizma izlučuje većina štetnih materija i otklanja suvišna tečnost. Boja ili miris urina mogu ukazati na izvjesne zdravstvene probleme.

Neprijatan miris najčešće nije nešto što se ne može riješiti.

Ako ste dehidrirali

Vrlo jednostavno – ako pijete dovoljno vode, urin vam je blijedožute boje i miriše obično, a kada vam nedostaje vode, urin je taman i neprijatnog mirisa zbog previsoke koncentracije uree, jer nije razrijeđena vodom.

Ako ste pojeli nešto od ovoga

Jeste li ikada primijetili da vam je urin poslije konzumiranja šparoge posebno jakog mirisa? Ili vam je tek sada jasno zašto. Naime - šparoga, bijeli luk, ishrana bogata proteinima i karijem - poslije ovih namirnica očekujte drugačiji miris urina, prenosi Avaz.

Ako ste popili previše kafe

Kafa sadrži jednu posebnu komponentu dobijenu od prženja zrna, koja u maloj količini ostaje u našem organizmu, ali ako ste popili previše kafe, a premalo vode, ona će ostati u probavnom traktu u znatno višoj koncentraciji. I zato će vam urin imati jak neprijatan miris.

Ako imate upalu

Slatkasti miris amonijaka, popraćen čestom potrebom za pražnjenjem tamnijeg urina jasan je znak da treba da posjetite ljekara jer imate upalu urinarnog trakta.

Ako ste počeli piti lijekove

Antibiotici s kojima se u organizmu povećava koncentracija gljivica mogu dovesti do nešto smrdljivijeg urina. Ali on uglavnom prolazi nakon što ste popili svoj lijek, dok kod žena zna izazvati i gljivične infekcije u vaginalnom području. Poseban miris daju i multivitamini, a ako su puni vitamina B, tada će i boja vašeg urina vjerovatno biti malo jača – neonska.

Imate spolnu bolest

Ako slutite da biste mogli razmisliti i o spolnoj bolesti – urin koji smrdi na amonijak mogao bi biti znak Trichomonas vaginalis, klamidije i gonoreje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ZDRAVLJE URINBOJA
19. april 2024 00:44