Kada se koristi kao začin lovorov list uspješno smanjuje nadimanje, štiti sluzokožu želuca, podstiče apetit i izlučivanje probavnih sokova.
Za pripremu čaja jedan list sušenog, usitnjenog lovora prelijte šoljom ključale vode. Šolju poklopite i posle pola sata procijedite. Pijte jednu do dvije šolje dnevno, prije jela.
Sirup napravite od osam listova suvog lovora, 2,5 dl vode, šest kašika meda i soka jednog limuna. Prokuvajte vodu, dodajte lovorovo lišće i poklopljeno kuvajte 10 minuta. Procijedite, dodajte med i kada se prohladi limunov sok. Uzimajte jednu do tri kašičice dnevno, pišu Novosti.
Da bi napravili obologe od lovora u litri vode prokuvajte šaku suvih listova lovora. Obloge umačite u mlaku vodu i privijajte na pluća.Od lista lovora može da se napravi i šerbet koji je izuzetan kod upaljenog grla i kašlja. Pet listova lovora i nekoliko listića žalfije stavite u 2 dl vode, dodajte dvije kašike šećera. Sve se kuvajte 10 do 15 minuta posle ključanja, procijedite i pijte na kašičicu, kao šerbet.