/ - PHOTO BY RAPHAEL LOVASKI ON UNSPLASH
03/05/2023 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tri vitamina koja pomažu u borbi protiv suve kože

Istina je da vitamini u velikoj mjeri obezbjeđuju da vaše tijelo funkcioniše na optimalnom nivou

Neki ljudi su podložniji suvoj koži ako žive u hladnijim regionima ili im nedostaje rutina hidratacije. Ponekad, čak i uz rutinu hidratacije koju već imate, primjetite da vam je koža suva i čini se da ništa što nanesete na kožu ne funkcioniše.

Istina je da vitamini u velikoj mjeri obezbjeđuju da vaše tijelo funkcioniše na optimalnom nivou. Tako da, na problem suve kože mogu da utiču i određeni vitamini. Svi vitamini su važni, ali postoje neki koji imaju veći uticaj na ponašanje i izgled vaše kože.

Vitamin E

Nazvan tokoferol, pomaže u popravljanju suve kože zbog svoje emolijentne i humektantne prirode. Izvlači vlagu iz zraka u kožu i sprečava je da se isuši. Ovo je posebno zgodno za one koji žive u hladnim i suvim područjima. Još jedna sjajna karakteristika tokoferola je da je antioksidant i pomaže u zaštiti vaše kože. Vitamin E je rastvorljiv u mastima i može se naći u namirnicama poput zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova, sjemena, žitarica i morskih plodova, prenosi Avaz.

Vitamin D

Drugačije nazvan kalciferol je još jedan važan vitamin rastvorljiv u mastima koji se bori protiv suve kože. Istraživanja pokazuju da postoji veza između niskog nivoa vitamina D u krvi i niske vlažnosti kože, piše Healthline. Namirnice koje sadrže vitamin D su losos, riba tunjevina, sardine, džigerica, obogaćeni mliječni proizvodi, soja i kelj. Međutim, najbolji način da dobijete vitamin D je kroz ultraljubičaste zrake sunčeve svjetlosti. Oni nam pomažu da stvorimo vitamin D iz holesterola.

Vitamin C

Još jedan vitamin koji pomaže kod suve kože je vitamin C ili askorbinska kiselina. Ovaj vitamin koji se u izobilju nalazi u agrumima, paradajzu i zelenom lišću, pomaže u proizvodnji kolagena i štiti kožnu barijeru od gubitka vode.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 22:12