Опадање косе након прележане короне / - SHUTTERSTOCK
05/02/2022 u 09:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зашто коса опада послије прележаног ковида-19

На Институту за трихологију (грана дерматологије која се бави проучавањем грађе и болести косе) у Великој Британији чак 79 одсто пацијената пријавило је појачан губитак косе након прележаног ковида-19

Скоро двије године се боримо с пандемијом, али још увијек постоји читав низ непознаница, поготово кад се говори о дугорочним посљедицама прележане болести које су такође добиле свој назив - постковид.

Међу тим дуготрајним посљедицама веома често се помиње губитак косе, трепавица, али и слаб раст браде. Истраживање на хоспитализованим пацијентима показало је да је то код њих доста учестала нуспојава, а неки се с тиме боре и мјесецима након што су пуштени на кућно лијечење.

На Институту за трихологију (грана дерматологије која се бави проучавањем грађе и болести косе) у Великој Британији чак 79 одсто пацијената пријавило је појачан губитак косе након прележаног ковида-19.

Стручњаци сматрају да корона вирус не утиче директно на губитак косе.

"Опадање косе након инфекције ковидом-19 јавља се због претерано активне инфекције у тијелу. Упала, а не сам вирус проузрокује промјене код косе будући да се тјелесне хемикалије удружују за борбу против инфекције, па тако лагано може доћи до прераног и претјераног опадања косе", објашњава др Алексис Јанг, дерматолог у Медицинском центру при Универзитету Хакенсак.

Такође додаје да је губитак косе након било ког стресног периода уобичајен, било да се ради о веселом догађају као што је рођење дјетета или стресном као што је велика операција,

Када се јавља губитак косе?

Коса по правилу почиње да опадати два до три мјесеца након иницијалне заразе корона вирусом или 50 до 60 дана након дијагнозе.

Тешко је рећи колико може да траје, будући да се разликује од особе до особе, истичу стручњаци. Али, примијетили су да опадање косе може да трајати и до 18 мјесеци након прележане болести.

Добра вијест је и да коса може у потпуности поновно да израсте, и то без икаквих помагала и третмана.

Шта предузети у таквој ситуацији?

Наравно, здрава исхрана и правилан унос витамина може да буде важан за опоравак косе, али на првом мјесту требало би избјегавати стрес, колико год је то могуће.

Стручњаци истичу да нема доказа да би популарни Б витамин помогао бржем расту косе, али напомињу да се показао користан, а може се пронаћи у месу, риби, орашастим пловодима и поврћу као што је батат и спанаћ, пише Yahoo, преноси Н1 Загреб.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:09