Međutim, dok vam ohlađena verzija može pomoći da se rashladite, mogla bi promijeniti utjecaj pića na vaše zdravlje. Prema dr. Majidu Basitu, kardiologu u bolnici Memorial Hermann Sugar Land u Teksasu, vruća šoljica kafe mogla bi imati više hranjivih tvari u borbi protiv bolesti od ledene kafe,prenosi Klix.ba.
Osim toga, pokazalo se da jaka aroma tople šolje poboljšava raspoloženje i smanjuje osjećaj umora. Međutim, hladna kafa ipak može imati neke prednosti, uključujući manje kiselost i čak pomaže u regulaciji šećera u krvi.
- Pokazalo se da vruća kafa ima veće količine antioksidansa, što bi moglo imati zdravstvene prednosti- rekao je dr. Basit. Antioksidansi su molekule koje napadaju slobodne radikale, nestabilne spojeve koji povećavaju oksidativni stres u cijelom tijelu.
Dokazano je da previše oksidativnog stresa oštećuje stanice i dovodi do dugoročnih zdravstvenih problema poput bolesti srca, Alzheimerove bolesti, zatajenja bubrega, pa čak i nekih oblika raka.
Studija iz 2018. u časopisu Scientific Reports, na primjer, otkrila je da topla kafa ima više razine antioksidansa u poređenju s ledenom kafom. To je zato što se kuhanjem kafe u vrućoj vodi iz zrna izvlači više hranjivih tvari nego u hladnoj vodi.