Danas je Svjetski dan kafe. Većina ljudi ne može da zamisli da započne dan bez kafe. Iako se kesica kafe uglavnom brzo potroši, da li ste se zapitali može li se kafa pokvariti ako duže stoji otvorena?
Odgovor na ovo pitanje je potvrdan. Kafa se ne može vidno pokvariti poput mlijeka ili voća, na način da se ubuđa ili istruli, ali ipak može izgubiti svoje prvobitne karakteristike.
Naime, ako otvorenu kafu držite na sobnoj temperaturi, njen rok trajanja je od tri do pet mjeseci, a na to će uticati i mjesto na kome je čuvate, piše Danas.
Da se kafa pokvarila prepoznaćete po tome što je izgubila miris, a sam napitak ima ukus ustajalosti.
Ipak, za razliku od mnogih drugih namirnica, pokvarena kafa vam neće izazvati nikakve zdravstvene probleme kao što su mučnina, dijareja i trovanje, već samo nepirijatnost.
Da bi kafa imala svoju prvobitnu svježinu, potrebno je da se čuva u posudi u koju dospijeva što manje kiseonika.
Takođe, potrebno ju je držati podalje od vlage, toplote i sunčeve svijetlosti.
Ako je ne držite u posudi već u pakovanju u kome ste je kupili, nakon korišćenja „izduvajte“ vazduh iz kesice a onda je zatvorite i odložite.
Ono što može biti od pomoći pri čuvanju većih količina kafe jeste smiještanje u zamrzivač.
Ako kafu čuvate u zamrzivaću do neposredno pred korišćenje, njene karakteristike će biti u potpunosti očuvane.