Nutricionistica Li Holms iz Australije istražila je koja pića uzrokuju najgori mamurluk. Iako možda ne očekujete, odgovor se krije u pjenušavim alkoholnim pićima. Nutricionistica tvrdi da ugljikov dioksid, koji se nalazi u ovim pićima, izaziva bržu apsorpciju alkohola u krvotok.
Zapravo, visok nivo alkohola u krvi djeluje na mozak tako što stimulira GABA receptore, pa se zbog toga kao posljedica javlja mamurluk, odnosno mučnina, povraćanje i migrena, prenosi Avaz.
Šampanjac i vina
I dok se smatra da su žestoka pića najozloglašenija, studija je pokazala da se trećina ljudi brže napije kada konzumira proseko, šampanjac i druge vrste pjenušavih vina u poređenju s drugim alkoholom.
- Alkohol se usvaja kroz ćelijske membrane koje su povezane sa sistemom za probavljanje, a potom ide direktno u krv kroz male krvne puteve - objašnjava Li.
Brža apsorpcija
Što je brža apsorpcija, količina alkohola u krvi će biti veća, što ujedno utieče na jačinu mamurluka koji se obično javlja sljedećeg dana. Upravo zato što se proseko apsorbira brže od drugih pića, on utiče na pojavu mamurluka sljedećeg dana kada se kod većine ljudi javljaju bolovi u glavi, mučnina, osjetljivost na svjetlost i ekstremna suvoća usta. Međutim, Holms ističe da na intenzitet pijanstva utieče i količina unesenog alkohola.