Pošto su tmurni jesenji dani zamijenili duge i tople ljetnje mnogima od nas nije ni do čega, pa ni do dijete. Onoliko koliko toplo vrijeme, sa obiljem sunca, pozitivno utiče i podstiče želje i ambicije, toliko hladno i kišovito vrijeme ima suprotan efekat, pišu Nezavisne.
Motivacija uvijek dolazi s proleća i u ljeto, dok je u aktuelnom periodu godine taj entuzijazam znatno niži. Možda je ipak pravo vrijeme da krenete s primjenom nove rutine.
Jesen je takođe, kao i proleće, sjajno vrijeme da se započne novi dijetalni plan kako bi se preduprijedila sezona slava i proslava koje slijede, a koje sigurno ne pomažu smanjenju obima struka. Ako se, na primjer, jabuke jedu tek u martu, jasno je da su prije toga provele najmanje šest do osam mjeseci u hladnjači, a kako još ne postoji idealan način da dugo sačuvate bilo koju namirnicu u izvornom stanju, ukus nije isti.
Evo preporuka na kojim namirnicima bi trebalo insistirati u ovom periodu, a to su one u svežem stanju:
Voće: jabuke, mandarine, limun, kivi, banane, grožđe, dunja, nar – daju organizmu dovoljno vitamina i minerala da se spriječe eventualna iskušenja u vidu prehlada i gripa, ali i da osvježe;
Povrće: paprika, plavi patlidžan, rukola, čeri paradajz, spanać, šargarepa, bundeva, crveni i bijeli luk, peršun – čine jelovnik raznovrsnim i zdravim;
Meso: piletina, ćuretina, teletina, junetina, konjsko meso – daće kvalitetne bjelančevine neophodne za očuvanje zdravlja i vitalnosti organizma;
Riba: sveža riba, na primjer pastrmka, losos – odličan izbor kvalitetnih proteina za sve koji žele da smanje masnoće u krvi;
Orašasti plodovi: sada je najkvalitetnije doba za orah, ali i za druge plodove poput badema i lješnika. Seme suncokreta i bundeve, uz susam, slobodno koristite ili kao zdravu alternativu čipsu ili u pitama i hljebu;
Žitarice: integralne bolje nego prerađene, u obliku muslija, kaša ili hljeba. Ispecite sami hljeb bez aditiva ili možda beskvasni. Napravite preliv za musli od jogurta/mleka i raznog voća i/ili povrća (bundeva, celer…).