Čaj ne bi trebalo piti sa nekim namirnicama / - PIXABAY
16/09/2024 u 07:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Čaj nikada nemojte piti uz namirnice koje mogu da blokiraju apsorpciju gvožđa

S hladnijim vremenom češće posežemo za šoljicom omiljenog čaja, ali važno je znati da neke namirnice ne bi trebalo konzumirati uz ovaj topli napitak.

Kako navodi farmaceutkinja i nutricionistička terapeutkinja Debora Grejson, konzumiranje čaja ili kafe sa određenom hranom, poput crvenog mesa i lisnatog zelenog povrća, moglo bi povećati vaše šanse za razvoj ozbiljnog nedostatka hranjivih materija.

Naime, hemikalije u ovim toplim napicima sprečavaju apsorpciju gvožđa u tijelu, a gvožđe je mineral koji je vitalan za prenos kiseonika i tijelu daje energiju i jača imuni sistem, prenosi Daily Mail.

Žalfija može da pomogne kod prekomjernog znojenja

Ispijanje čaja uz određene namirnice može dovesti do anemije, odnosno ozbiljnog nedostatka gvožđa. Hrana koju ne bi trebalo konzumirati uz čaj uključuje namirnice bogate gvožđem poput odreska i pečene govedine, zelenog povrća poput spanaća, brokolija i kelja.

Studije su otkrile da brojne hemikalije u čaju i kafi mogu da blokiraju apsorpciju gvožđa, uključujući polifenole, za koje se smatra da štite od upala.

Simptomi anemije mogu biti prilično iscrpljujući, a uključuju ekstremnu iscrpljenost, gubitak kose i ponavljane infekcije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 07:45