/ GETTY IMAGES-JUPITERIMAGES
08/05/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Hrana bogata biotinom koja stimuliše rast kose

Ljepota dolazi iznutra. Bukvalno, napomenuli bi dermatolozi, jer naša koža i kosa odraz su naše ishrane. Svi već znaju da je kolagen prečica do jakih kostiju i sjajne kose, a da će hrana pogata retinolom da pomogne zatezanje lica.

Iako efekti promjena ishrane nisu trenutni (ljekari trvrde da treba do tri mjeseca kako bi se vidjeli prvi pomaci), oni su svakako značajni i kombinuju se sa lokalnim kozmetičkim sredstvima.

Iako ne postoji čarobna hrana zbog koje će vam sjutra izrasti bujna kosa do pojasa, ipak postoje namirnice koje mogu da doprinesu zdravlju kose.

Šta je biotin?

Biotin (vitamin B7) je vitamin koji se nalazi u hrani kao što su jaja, mlijeko i banane. Nedostatak biotina može izazvati stanjivanje kose i osip na licu.

Biotin je važan dio enzima u tijelu koji razgrađuju supstance poput masti, ugljenih hidrata i drugih. Ne postoji dobar test za otkrivanje niskih nivoa biotina, pa se obično identifikuje po simptomima, koji uključuju stanjivanje kose i crveni ljuskavi osip oko očiju, nosa i usta.

Da li biotin zaista pomaže rast kose? 

Nauka još nema jasne podatke. Pouzdano je dokazano da nizak nivo biotina u organizmu izaziva gubitak kose. Ali, šta se događa kada imate normalan nivo biotina? Da li onda dodatne količine ovog vitamina mogu da ojačaju vašu kosu i stimulišu joj rast? Na ova pitanja zvanična nauka nema odgovor. Iako zvanična naučna istraživanja ne postoje, snegdotske tvrdnje da biotin može pomoći rastu kose su uobičajene.

Preporučena doza botina

Do sada nije određen preporučeni dnevni nivo biotina, ali ljekari smatraju da bi unos od 30 mikrograma (mcg) mogao biti adekvatan. Prosječan unos biotina u zapadnim zemljama, procjenjuje se na 35–70 mcg dnevno,piše lepotaizdravlje.rs

Hrana bogata biotinom

Možda i prva na listi namirnica jeste – džigerica. Ova superhrana poznata po tome da našem ogranizmu obezbjeđuje gvođže, sadrži znatne količine riboflavina, folne kiseline, vitamina A i D i nešto manje, ali takođe primetno, vitamina B6 i E. Naravno, ističe se i po tome što je bitan izvor vitamina B12. cinka, bakra, kalijuma, fosfora i selena.

Zbog visokog sadržaja esencijalnih masnih kiselina i vitamina B i E, avokado je veoma cijenjena hrana za zaustavljanje opadanja i postizanje jače, zdravije kose.

Kada je u pitanju ostala hrana bogata biotinom, nutricionisti preporučuju ove namirnice:

žumance

ovsene pahuljice

pšenične klice

orasi i mahunarke

bijele pečurke

pirinač

spanać i karfiol

sir, surutka i kravlje mlijeko

svinjetina, govedina i piletina

losos

jabuke, banane i paradajz

šargarepa, zelena salata i krompir

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 19:19