/ -SHUTTERSTOCK
06/09/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Izbjegnite najčešće greške prilikom nanošenja ajlajnera

Tečni ajlajner je zvijezda osnovnih stvari za šminkanje, ali proces postizanja savršeno iscrtanog ajlajnera često izgleda nedostižno.

Ozbiljno, razmislite o svim onim trenucima kada ste koristili olovku za oči i povukli krivu liniju, zamrljali ono što je nacrtano prije nego što je moglo da se osuši, ili ste morali da počnete od nule. Primjena tečnog ajlajnera je umjetnost, a profesionalni šminkeri otkrivaju kako izbjeći najčešće greške i uštedjeti vrijeme i živce.

Koje su najčešće greške prilikom nanošenja ajlajnera

Tečni ajlajner nije samo savršen finiš za već zadivljujući izgled šminke za oči – on takođe menja izgled vašeg lica, kaže šminkerka Džilijen Dempsi. "Kada je postavljena najbliže liniji trepavica, daje očima više definicije", objašnjava šminkerka.

"Bilo da se koristi malo, ili je nanesena podebljana linija, tečni ajlajner daje poseban pečat. Za razliku od olovke za oči, koja je suva i obično se nanosi na donju liniju trepavica, tečni ajlajner je rezervisana za gornji kapak. Može se nositi samostalno, sa sjenkom za oči ili čak nizom olovki. A koje su najčešće greške prilikom nanošenja ajlajnera:

1. Crtanje ivica previše van ili unutra

Krilati ajlajner je idealan za mnoge dramatične izglede šminke, ali mnogi ne znaju kako da ga iscrtaju. Lako je izvući krilo predaleko ili previše blizu kapka. "Ova greška može učiniti da vam oči izgledaju preblizu ili previše udaljene," objašnjava Dempsi. Umesto toga, bolje je ići polako i pronaći zlatnu sredinu.

2. Nanošenje tečnog ajlajnera kao poslednji korak

Da li je tečni ajlajner poslednji korak u vašoj rutini šminkanja? Pomjeranje na prednji dio linije može pomoći. "Većina podloga je vodootporna, što ih čini teškim za prilagođavanje kada počnu da se postavljaju", kaže šminkerka Sloun Kasper. Kada su potrebna ta neizbježna prilagođavanja, bolje je da obrišete čisto lice nego da uništite svoju podlogu četkicom.

3. Ne čekate da se potpuno osuši

Većina tečnih ajlajnera se prilično brzo suši". Ne dozvoliti da se tečni ajlajner pravilno osuši može dovesti do mrljanja i prenosa proizvoda", kaže šminkerka Emili Grej. Umjesto toga, nanesite tečni ajlajner kao prvi korak, uradite ostatak šminke, a zatim se vratite na oči, uvijte trepavice i nanesite maskaru.

4. Ispravljajte grešku na pogrešan način

"Kada napravite grešku, nastavak nanošenja više obloge može dovesti do toga da se osuši na aplikatoru, što ga čini krutim i teškim za rad", kaže Kasper. Umjesto da koristite samu oblogu, šminkerka preporučuje upotrebu precizne četke sa hidratantnom kremom, uljem ili micelarnom vodom kako biste počistili sve greške.

5. Isprobavanje novih tehnika po uskom rasporedu

Osjećaj inspiracije je prirodan dio procesa nanošenja šminke, ali kada ste u žurbi, isprobavanje novih tehnika nije najbolja ideja. Šminkanje bi trebalo da bude ugodna aktivnost bez stresa, kaže Sloun. "Malo je vjerovatno da ćete savladati novi trik za 20 minuta koje sebi date prije nego što izađete napolje."

A kako se pravilno nanosi

Sada kada znate koje greške u tečnim ajlajnerima treba izbjegavati, možda se pitate šta bi trebalo da uradite.

Počnite sa prirodnom konturom gornje linije trepavica

"Prirodna kontura vaše gornje linije trepavica pomoći će vam da procijenite kako da pomjerite svoju postavu", kaže Dempsi. Koristite prst da identifikujete konturu trepavica – ugao između gornjeg kapka i obrva – prije nego što nacrtate obris.

Zategnite kapke

Kada identifikujete prirodnu konturu linije trepavica, koristite tečnu olovku za oči da zategnete oči. Počnite tako što ćete pogledati nagore i pratiti liniju preko vaše gornje vodene linije, a zatim pogledajte dolje i pratite donju vodenu liniju. Zatezanje očiju će pomoći u stvaranju šablona za tečnu oblogu.

Pomjerite se napolje od sredine

"Lagano počnite od vrha gornje linije trepavica i nježno skicirajte od sredine prema ivici oka i zaustavite se", kaže Dempsi. "Ponovite ovo na drugom oku da biste imali podudaranje." Zatim se odmaknite od ogledala i upotpunite izgled dodavanjem tanke linije blizu prednjeg dijela kapaka.

Naoštrite krila

Krilati ajlajner izgleda najbolje kada je oštar kao nož. "Koristite malu četkicu pod uglom sa malom količinom proizvoda — micelarne vode ili korektora — da biste očistili i izoštrili ivice svoje obloge", kaže Kasper. Za zadimljeni izgled, pustite da se olovka osuši prije nego što upotrebite četkicu za nanošenje senke.

Zapamtite da praksa stavra majstora

Nanošenje tečnog ajlajnera je umetnost za koju je potrebno vrijeme i trud da se savlada. Nemojte se obeshrabriti ako se vaših prvih nekoliko pokušaja korišćenja tečnog ajlajnera završi tragedijom – čak i profesionalci ponekad zabrljaju. Zapamtite da praksa čini savršenim, i što više budete na tome, to ćete biti bolji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:07