/ GETTY IMAGES-IRINA TIUMENTSEVA
19/06/2024 u 17:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kako se riješiti celulita na butinama?

Ako nam zima i dozvoli da ih zaboravimo, kasno proljeće nas suoči sa svim promjenama na našem tijelu. Celulit je svakako jedna od onih koju najmanje volimo. Medicinski nevažna, ali estetski…

Šta je celulit?

Celulit je estetski uznemirujuće stanje kože koje se manifestuje kao rupice i udubljenja, neravna površina kože. Javlja se kod 80% do 90% žena, uglavnom na butinama, zadnjici i bokovima, povezan je sa lošim životnim stilom. Celulit izazivaju nakupine masnoće, a njegovo uklanjanje zahtijeva svestran pristup i upornost.

Zašto najviše celulita ima na butinama?

Butine su područje gdje i inače ima najviše masnog tkiva, pa je stoga pogodno tlo za razvoj celulita. Uz to, pojavljivanje celulita na butinama utiču:

starost

estrogen

porodična istorija

zapaljenje tkiva

povećano masno tkivo uzrokovano povećanjem tjelesne težine

gubitak kolagena

loša cirkulacija (čest problem u nogama)

loša limfna drenaža

sanji epidermis (spoljni sloj kože)

Celulit ne predstavlja nikakvu opasnost za nas, niti se smatra bolešću. Ipak, većina žena žudi da ga se otarasi jer, priznajmo, narandžina kora na butinama ne izgleda privlačno.

Šta je to stepen celulita i zašto bi ga trebalo odrediti?

Postoje tri stepena celulita. Ovaj sistem ocjenjivanja omogućava dermatolozima i kozmetolozima da procijene ozbiljnost stanja.

Blaga pojava celulita (Ocjena 1) je upravo ono što nazivamo narandžinom korom. To su rupice na površini kože koje se vide kada je pritisnemo. Ako zagrabite kožu između prsta vidjećete jednu do 4 rupice.

Umjerena pojava celulita (Ocena 2). Ovo već uključuje i mreškanje kože i rupice su veće, kao kod švajcarskog sira. Vide se i bez pritiska na kožu.

Teška pojava celulita (Ocjena 3) podrazumijeva namreškanu kožu, udubine i velike rupe koje su česte. Celulit se jasno vidi golim okom.

Šta pomaže protiv celulita na butinama?

Postoji veliki broj kozmetičkih sredstava, vježbi, masaža, pilinga koji obećavaju da će vam ukloniti celulit, ali… To što je neko sredstvo popularno, nažalost, ne znači nužno i da je efikasno. Zato smo tu da provjerimo šta je to efikasno protiv celulita na butinama.

Anticelulit masaža

Ako ste krenule u borbu protiv celulita ona vam jeste neophodna. Možete probati kućnu masažu, ili, ako imate ocjenu 2 ili 3, potražite pomoć profesionalnog masera.

Masaža može da smanji celulit već samim tim što poboljšava limfnu drenažu, a dobra je i za istezanje kožnih i potkožnih tkiva. Djeluje na naš metabolizam, baš kao i na samu kožu.

Odlično je u masažu uključiti adekvatne kreme protiv celulita, ali zapamtite: ključnu je da pokrete masaže izvodite pravilno. Ne možete nanijeti kremu i očekivati da će celulit nestati sam. Takođe, znajte da samo jedna masaža neće pomoći kada je u pitanju celulit. Morate dosledno ponavljati proces da biste postigli i održali željene rezultate.

Promjena životnog stila: Piti više vode i smanjiti težinu

Voda je još jedna jeftina opcija koja može pomoći kod celulita. Ne samo da vas hidrira, već voda takođe pomaže u podsticanju cirkulacije i protoka limfe.

Gubitak težine takođe može pomoći da se smanji celulit. Ipak, imajte na umu da čak i mršavice mogu imate narandžinu koru umjesto kože. Mršavljenje će svakako uticati na smanjenje stepena celulita, ali nemojte očekivati da ćete ga se riješiti u potpunosti.

Kreme protiv celulita na butinama

Za celulit ne postoje ljekovi, ali postoje kozmetička sredstva koje mogu efikasno doprinijeti toniranju tijela i gubitku celulita. Ali, šta ona sadrže?

Prije svega, tu je kofein. Svakodnevna upotreba proizvoda sa kofeinom može smanjiti pojavu celulita dehidracijom ćelija, potvrdila su i istraživanja Američke akademije za dermatologiju.

Uz kofein, naučnici su dokazali da i druga sredstva koja postižu dehidrataciju i drenažu vode, kao i ona koja poboljšavaju protok limfe, imaju pozitivan uticaj na smanjenje celulita. Ovakvi kompleksi moraju se koristiti svakodnevno najmanje dva mjeseca do prvih rezultata.

Vježbe protiv celulita na butinama

Ako želite da smršate ili tonirate mišiće, možda ćete otkriti da uravnotežena ishrana i redovno vežbanje mogu pomoći u smanjenju celulita na butinama.

Čučnjevi

Da izvedete čučanj:

Stanite sa nogama u širini ramena. Uvjerite se da su vam nožni prsti usmjereni naprijed.

Spustite gluteuse kao da sjedite u stolici, pazeći da vam koljena ne prelaze ivicu nožnih prstiju.

Stisnite gluteuse dok se podižete u početnu poziciju, a zatim ponovite.

Skok čučnjevi

Ovo je korak dalje od običnog čučnja:

Uradite običan čučanj.

Dok se vraćate u početnu poziciju, lagano ubrzajte i skočite.

Pokušajte da sletite što je moguće mekše na noge.

Ponavljajte.

Iskoraci

Step-up je odlična vježba za toniranje butina:

Stanite ispred klupe za vježbanje.

Zakoračite na kutiju, jednu po jednu nogu.

Vratite se nazad po istom obrascu.

Bočni iskoraci

Kako se pravilno rade?

Stanite uspravno sa stopalima u širini kukova.

Idite širokim korakom na jednu stranu. Savijte desno koljeno dok gurate kukove unazad a lijevu nogu držite ravno.

Odgurnite se istom nogom da biste se vratili u početni položaj.

Ponovite sa drugom stranom, savijajući lijevo koljeno i ispravljajući desno.

Zaključak: Kombinovani pristup je vaša sigurna opklada protiv celulita na butinama

Ne postoji čarobni način da se preko noći oslobodite celulita na butinama. Ali, to ne znači da ne možete da postignete rezultate ako iskombinujete nekoliko principa: prilagodite ishranu, aktivirate se fizički, vodite računa o unosu vode i počnete sa masažama i primjenom lokalnih sredstava protiv celulita,piše lepotizdravlje.rs

Budite uporne, jer izvesno je da celulit ne nestaje lako. Dermatolozi preporučuju da sačekate najmanje 6 do 8 nedjelja prije nego što donesete sud o tome kako je neko sredstvo protiv celulita uticalo na vašu kožu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 15:53