/ -SHUTTERSTOCK
06/06/2024 u 19:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Najefikasnije vježbe za pravilno držanje tijela

Ako vam držanje tijela nije na zavidnom nivou, niste jedini. Potrebno je samo da podignete pogled da biste primijetili da su svi pognuti gledajući u svoje telefone ili pognuti za svojim stolovima.

Još jedan krivac za loše držanje je prekomjerno sjedjenje. Poboljšanje držanja zahtijeva ne samo pravilno sjedjenje (i stajanje), već i pravilno kretanje i više kretanja.

"Sjedjenje za stolom i gledanje u ekran računara osam sati dnevno nije ono za šta su naša tijela predviđena, a na svakom koraku vidimo posledice toga", kaže Lara Hajman, fizioterapeutkinja i kreatorka LYTjoge. Neke od tih posledica uključuju savijen položaj glave i vrata, zaobljena ramena i probleme sa bolom u leđima.

Posledice lošeg držanja su dalekosežne i zaista mogu uticati na kvalitet vašeg života. Dakle, nije riječ samo o estetskom problemu. Loše držanje tijela utiče na kretanje, desanje i protok energije. Štaviše, kaže Hajman, "većina ljudi sa lošim držanjem tijela žali se na zategnutost mišića, umor, bol u zglobovima, anksioznost, letargiju, poteškoće sa spavanjem i još mnogo toga".

Jedan od najboljih načina da radite na boljem držanju je jačanje i stabilizacija zglobova i mišića (duboko jezgro, kičma, kukovi, gluteusi) koji su odgovorni za uspravno držanje. A najbolje vijesti? Nikad nije kasno. Svjesnost je prvi korak, nakon čega slijedi vježbanje određenih oblasti da biste poboljšali svoje držanje. U nastavku slijede vježbe za treniranje najvažnijih mišića za bolje držanje. Treba ih izvoditi tri do četiri puta nedjeljno da biste vidjeli dosledan napredak. I što je najbolje, neće vam trebati nikakva oprema.

Ovo su najbolje vježbe za pravilno držanje tijela

1. Vježba most s podignutom rukom

Lezite na leđa, noge su savijene u koljenima, a stopala su paralelno na podu. Stavite ruke na butine ili ih stavite paralelno, sa strane. Pritisnite pod stopalima, uključite gluteuse i polako podignite kukove od poda u most, dok koljena i kukovi ne budu u ravnoj liniji. Ispružite lijevu ruku iznad glave dok lijevi lakat ne bude pored lijevog uha, koristeći gluteuse da stabilizujete karlicu i kičmu. Zadržite pet udisaja i promijenite ruke.

2. Vježba za jačanje trbušnih mišića

Lezite na leđa, noge su savijene u koljenima, stopala su paralelno na podu. Izdahnite i angažujte trbušne mišiće da bi rebra i karlica bili stabilni. Stavite desnu ruku na desno koljeno, a lijevu iza glave sa laktom pored slepoočnice. Istovremeno: Podignite lijevo rame sa poda, podignite desnu nogu sa poda (dovodeći je u položaj stola). Pritisnite desnu ruku u desno koljeno dok ne osjetite aktivno angažovanje trbušnih mišića. Zadržite pet sekundi, a zatim promijenite stranu. Ponovite pet do 10 puta.

3. Uvrtanje kičme

Lezite na pod, noge su savijene u koljenima, stopala su paralelno na podu. Približite desno koljeno grudima. Koristeći lijevu ruku kao vodič, prebacite desno koljeno preko lijeve butine, lijevo koljeno je na podu. Ispružite desnu ruku pravo na podu udesno u visini ramena i okrenite glavu udesno (ako vam je udobno). Zadržite pet udisaja, pazeći da udahnete potpuno i duboko u srednji i gornji dio leđa. Otpustite i ponovite na suprotnoj strani.

4. Vježba za leđa i kukove

Počnite na rukama i koljenima sa prstima na podu, petama podignutim, koljenima poravnatim ispod kukova i zglobovima ispod ramena. Stavite desnu ruku iza glave i podignite glavu u ruku. Stavite lijevu ruku iza glave, a desnu nogu, to jest koljeno podignite u stranu. Ponovite to 10 puta, pa promijenite stranu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 23:13