Ako se bojite gripe ili prehlade, uz čaj, med i limun, svakako je poznato i konzumiranje bijelog luka.
Ojačaće imunitet, a zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih, antifungalnih, antiparazitskih i antioksidativnih svojstava, držaće infekcije dalje od vas.
To dobro znaju i naše mame i bake koje su često pribjegle ovom prirodnom lijeku, ali sa jednom nuspojavom – neprijatan miris bijelog luka ostaje satima nakon jela.
Da ne biste izbjegavali bijeli luk zbog njegovog neprijatnog mirisa, postoji rješenje.
Razlog zašto se jak miris bijelog luka zadržava tako dugo nakon jela je taj što se jedinjenja sumpora iz belog luka oslobađaju u krvotok tokom varenja hrane. Zato osvježavajuće vodice za ispiranje usta neće pomoći kada pokušavate da zakamuflirate prepoznatljiv miris bijelog luka.
Ali neka hrana hoće.
Istraživači tvrde da jabuke, zelenu salatu, celer, krompir, peršun, nana, bosiljak ili pečurke treba jesti sa belim lukom ili posle obroka sa bijelim lukom jer ove namirnice sadrže fenole, jedinjenja koja će reagovati u hemijskoj reakciji sa sumporom iz bijelog luka i tako neutralisati jak miris, prenosi Večernji.hr.
Najviše fenola ima u nani, ali je naučnike iznenadilo i kako list zelene salate, koji ima znatno manje fenola, efikasno potiskuje miris bijelog luka.