Nada Pavlović sa modelima / -LAZAR RUŽIĆ
25/10/2023 u 09:30 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Prvo veče Somersby Fashion Week Montenegro 33: Zdravlje je uvijek u modi

Svoje kreacije prikazali su Verica Rakočević, Nada Pavlović, Nikolina Vasilijević, Ilona Szabo, To Be by sestre Tahirović, Sanja Bobar i studenti UDG-a

Prvo veče crnogorske nedjelje mode obilježilo je predstavljanje najnovijih kolekcija domaćih i regionalnih dizajnera. Svoje kreacije prikazali su Verica Rakočević, Nada Pavlović, Nikolina Vasilijević, Ilona Szabo, To Be by sestre Tahirović, Sanja Bobar i studenti UDG-a. Čast da otvori modno druženje imala je dizajnerka Verica Rakočević koja je ujedno ovoga puta bila i ambasadorka dobre volje Somersby Fashion Week Montenegra u kampanji,,Modom protiv karcinoma dojke". Publika je uživala u kolekciji pod nazivom,,Ja tako hoću", za koju je inspiraciju pronašla upravo u ženi. Kolekcijom su dominirali materijali kao što su vuneni žoržet, kašmir, svila i neizostavna. Posebnu simboliku u kolekciji, kako je kazala dizajnerka, ima upravo crna haljina od čipke koja otkriva ljepotu ženskog tijela koje se izborilo sa ovom opakom bolešću. Manekenke su nosile i posebno dizajnirane torbe sa motivacionim porukama, a provlačila se i roze boja u assesoaru, simbol znaka kampanje.

Gosti prve večeri nedjelje mode bili su u ime Poliklinike Natal prof. dr sci. Nadežda Basara, specijalista interne medicine, subspecijalista hematologije i onkologije, Danijel Alibabić i Monika Knezović, kao i onkološi pacijent i aktivista Suzana Jovićević.

- Velikani istorije modnog dizajna kažu da postoje neke stvari koje nikada ne izlaze iz mode: crne salonke, mala crna koktel haljina, crveni karmin i lak za nokte. Kao ljekar ovom tek zapocetom ultima modnom spisku dodajem samo jedno: Zdravlje je uvijek u modi ! Evo nas u dobu u kom je diktat mladosti, diktat uspjeha po svaku cijenu, diktat društvenog prestiža postao svakodnevica, bez obzira na profesiju ili uzrast. Mladi se penju ka vrhu, oni na vrhu pokušavaju da opstanu i tako od školskih dana do pozne starosti. Valuta kojom plaćamo svoje živote i ugled u društvu zove se stres. Onaj sitniš što nas žulja po džepovima zove se nesanica, a papirni apoeni su nam cigarete, alkohol, neadekvatna ishrana, nedovoljno kretanje. Svim tim novčanicama svakodnevno kupujemo svoje bolesti. A najdragocjenije što imamo, svoje zdravlje, prodajemo za bagatelu. Tako oboljevamo od karcinoma dojke, debelog crijeva, pluća, materice i anoreksije. Zdravlje je uvijek u modi – kazala je Basara.

Basara je savjetovale sve dame ukoliko žele da budu moderne, da prate sve što pomaže našem zdravlju.

-Potrošite jedan dan godišnje na preventivne preglede, na mamografiju, na ultrazvučni pregled, na ginekološki pregled i kolonoskopiju, neka to bude dar samoj sebi, na primjer, za svaki rođendan. Pokrenite svoje tijelo, makar to značilo i najmanju odluku, da zaboravite na lift i odaberete stepenice ili da zaboravite auto i odete pješke do salona ili prodavnice. Zastanite. Neće posao da pobjegne od vas, ali možete vi od njega, makar onih nekoliko sati dok spavate, dok se družite, smijete, ugađate sebi i onima koje volite, baš kao što to činite sada i ovdje – istakla je Basara.

Dizajnerka Sanja Bobar predstavila je kolekciju Tango, koju čine 20 modela rađenih od brokata, svile, kvalitetnih materijala.

-Ono što je čini posebnom u inovaciji je izrada detalja koji će ostaviti pečat na pojedine modele, dosta ručne izrade i ono što mogu da priznam da je ova kolekcija veoma bila zahtjevna za izradu, puno vremena i truda je utrošeno do željenog modela - kazala je dizajnerka.

U kolekciji Tango dominiraju zelena i siva boja, uz bijelu, crvenu i crnu sa kojom, kako ističe Bobar, nikad nema greške.

Brend To Be by sestre Tahirović svoju prezentaciju kolekcije za jesen/zimu obogatio je modelima jednostavnog kroja koji su sofisticirani i nosivi.

-Kvalitetni i prirodni materijali su ono po čemu smo godinama prepoznati, jednostavni krojevi koji prate liniju tijela, a uradili smo i neke oversize modele za sve dame koje preferiraju malo jednostavnije komade- kazala je Amela Tahirović.

Druge večeri nedjelje mode, koje je zakazano za 26. oktobar, kolekcije će prikazati Ivana Miranović – Itsa Couture, Montana – Montenegro Fashion Brand, Zvjezdice by Valentina Mitrović, Maja Jokić, Natalija Urbanova – Nurban, Marco Strano i Milena Vujačić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 07:04