/ Удахни живот - Ротари клуб
22/05/2021 u 17:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ротари клуб Бар обиљежио Свјетски дан прееклампсије

Прееклампсија је стање које се јавља искључиво у трудноћи, и то најчешће у другој половини трудноће. Ово стање карактеришу изразито висок крвни притисак, отоци екстремитета и лица, проблими са радом јетре и бубрега труднице и анемија

Данас се обиљежава Свјетски дан прееклампсије компликације у трудноћи која погађа 10 одсто жена у свијету. У Црној Гори је свијест о прееклампсији, њеном дијагностиковању и праћењу изузетно мала, скоро равна нули. Ротарy клуб Бар ове године је окренуо Глобал грант „Удахни живот” у вриједности од 65.000 еура, који ће обезбиједити медицинску опрему – анестезиолошку станицу за Општу болницу Бар и два ЦТГ апарата за Клинички центар, Одјељење патологије трудноће.

Пројекат је, осим на побољшање здравствене његе трудница и породиља, усредсређен на подизање свијести о прееклампсији, увођењу скрининга на прееклампсију у медицинске протоколе, као и прееклампсија скрининг тестова у свим лабораторијама.

image
Илустација

– Прееклампсија је стање које се јавља искључиво у трудноћи, и то најчешће у другој половини трудноће. Ово стање карактеришу изразито висок крвни притисак, отоци екстремитета и лица, проблими са радом јетре и бубрега труднице и анемија. Узрок појаве овог стања је непознат, али се повезује са преоптерећењем организма за вријеме трудноће. Може бити блага и тешка. Благ облик прееклампсије се одражава у мањем скоку притиска уз осредње отоке, а тежи може угрозити и бебу и мајку јер долази до проблема у раду јетре и бубрега жене, анемије, а у најтежем облику и до смртног исхода. Ово стање се развије и код жена које прије трудноће нису имале проблема, али је чешће код жена које су прије трудноће имале висок притисак, шећерну болест или неко обољење бубрега. Исто тако, чешће ће до ње доћи код старијих трудница, жена које су и у претходној трудноћи имале прееклампсију и код жена које имају вишеплодну трудноћу – наводе из барског Ротари клуба.

Посљедице могу бити трагичне

Посљедице прееклампсије могу бити трагичне, јер је управо ова компликација у трудноћи водећи узрок смртности, како мајке, тако и фетуса. Занемаривање прееклампсије у трудноћи не мора нужно довести до трагичних посљедица, али може до можданог удара, ослабљеног рада срца, смањења функционалности јетре и бубрега, едема плућа, сљепила, HELLP синдрома… Најчешће компликације трудноће код фетуса које настају као посљедица прееклампсије су слабо напредовање плода (интраутерусни застој у расту плода), потреба за пријевременим порођајем због угрожености плода и/или труднице, компликације усљед незрелости новорођенчета узроковане пријевременим рађањем, пријевремено одвајање постељице (абрупција) и смрт плода у материци.

Најбољи начин да се спријечи прееклампсија јесте превентива, као и за већину других озбиљних обољења. У овом случају превентива је здрав начин живота, правилан режим исхране и успостављање других навика које доприносе бољем квалитету живота труднице. Трудницама се препоручује уравнотежена исхрана и разноврсност намирница: свеже воће и поврће, јаја, млијечни производи, месо, риба, житарице. Осим тога, препоручује се и редовна, али умјерена физичка активност, у складу са кондицијом и физичком спремношћу труднице. Лагана шетња и свјеж ваздух су довољни. Поред тога што труднице саме за себе могу урадити како би спречиле појаву прееклампсије, дио превентиве је и редован љекарски преглед. Сваки симптом би требало провјерити јер од здравља труднице зависи и здравље бебе у стомаку.

Скрининг на прееклампсију омогућава да веома рано у трудноћи, већ крајем првог триместра, дођемо до информација о томе које труднице имају повећан ризик да испоље овај поремећај. Тиме се стичу услови да се адекватним праћењем, уз интензиван надзор, благовремено приступи лијечењу, чиме се учесталост компликација може смањити. Вријеме скрининга на прееклампсију се поклапа са периодом када се ради и скрининг првог триместра („Дабл–тест”), а то је између 11. и 14. недјеље трудноће.  

– наводи се у допису Ротарy клуба Бар.

Д.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:23