Brazilski orah bogat selenom / -SHUTTERSTOCK
04/12/2023 u 20:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Upozorenje za djecu i trudnice: Izbegavajte ove orašaste plodove

Druge vrste su bezbjedne za konzumaciju

Njemačka kancelarija za zaštitu od zračenja (BfS) upozorila je na potencijalnu opasnost od konzumiranja brazilskih oraha, ističući da ovi ukusni orašasti plodovi mogu biti kontaminirani radioaktivnim materijalima, posebno radijumom

Ova zabrinutost posebno je usmjerena ka deci, trudnicama i dojiljama, s obzirom na to da se radijum skladišti u tijelu slično kao kalcijum, posebno u zubima i kostima.

BfS naglašava da, iako ovo upozorenje važi za brazilske orahe, druge vrste orašastih plodova su bezbjedne za konzumaciju. Brazilski orasi potiču iz tropskih kišnih šuma Južne Amerike, gdje je zemljište prirodno bogato radijumom. Ova prirodna kontaminacija može predstavljati rizik, posebno za najmlađe članove društva.

Važno je istaći da, iako je konzumiranje brazilskih oraha u umjerenim količinama generalno bezbjedno za odrasle, ista količina može značajno povećati dozu zračenja kod djece. Prema BfS-u, odrasli u Njemačkoj obično apsorbuju godišnju dozu zračenja od oko 300 mikrosiverta kroz hranu, dok i mala količina brazilskih oraha može značajno povećati tu vrijednost. Oprez je stoga preporučljiv, naročito za one koji su u fazi rasta i razvoja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:43